Na hlavný obsah

Republika by mala vo vládnej koalícii záujem o silové zložky, vyhlásil Milan Uhrík v Sobotných dialógoch

V relácii diskutoval s lídrom ĽSNS Marekom Kotlebom.

Republika by mala vo vládnej koalícii záujem o silové zložky, vyhlásil Milan Uhrík v Sobotných dialógoch
Zľava Marek Kotleba a Milan Uhrík. Foto: koláž RTVS

Predseda hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík kedysi považoval stranu Smer-SD za mafiánsku stranu, ktorá „Slovensko položila na kolená“, no dnes si s jej predsedom Robertom Ficom vie podať ruku a čoraz častejšie sa skloňuje aj ich možná povolebná spolupráca.

Europoslanec to vysvetlil tým, že strana Roberta Fica prešla reflexiou a rovnako sa mali zmeniť aj politické okolnosti. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, v ktorej diskutoval s volebným lídrom ĽSNS Marekom Kotlebom. Pozvanie do debaty dostal a predstaviteľ strany SNS, no ponuku zúčastniť sa neprijal.

V prípade, že by sa po septembrových voľbách hnutie Republika dostala do koalície so Smerom, mala by záujem o ministerstvo obrany, vnútra či Slovenskú informačnú službu (SIS). „Mali by sme záujem o silové zložky aj preto, aby sme mohli kontrolovať aj svojich koaličných partnerov či nerobia nejaké nekalosti,“ vysvetlil Uhrík.

Prípadného povolebného partnera bude podľa Uhríka strana ĽSNS hľadať len ťažko. Ako priblížil volebný líder ĽSNS Marek Kotleba, spoluprácu si vie si predstaviť s každou stranou, s ktorou bude mať prienik v programe, a ktorá bude akceptovať stranícke požiadavky. Tými je vystúpenie z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Akcie NAKA

Razie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z tohto týždňa na SIS a Národnom bezpečnostnom úrade považuje Milan Uhrík za súčasť predvolebnej kampane. „Polícia má konať, len sa mi zdá podozrivé, že koná práve pred voľbami,“ povedal.

Marekovi Kotlebovi prekáža „okázalá“ práca polície a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Narážal tým na Hamranove tlačové konferencie z tohto týždňa, na ktorých objasňoval akcie NAKA. Aj podľa Uhríka robí policajný prezident „čisto politickú agendu“. Odôvodnil to aj tým, že na tlačových konferenciách nevystupuje v uniforme, ale v obleku.

Šeky v hodnote 1 488 eur

Marek Kotleba v diskusii spomenul aj šeky s kontroverznou hodnotou 1 488 eur, ktoré strana ĽSNS rozdávala rodinám v núdzi. Súd uznal vinným za prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd predsedu strany Mariána Kotlebu, ktorý vyviazol s podmienkou a stratil mandát poslanca parlamentu.

Podľa Mareka Kotlebu má Milan Uhrík šťastie, že Marián Kotleba nie je „bonzák“. Naznačil, že práve Uhrík mohol stáť za nápadom použiť čísla s nacistickou symbolikou.

„Ja sa v symbolikách nevyžívam, ani nehľadám diabla na bankovkách,“ ohradil sa Uhrík s tým, že tieto tvrdenia odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko