Na hlavný obsah

Reštaurácie budú musieť obmedziť fungovanie. Prevádzky bojujú s nedostatkom zamestnancov

Ľudí odrádzajú nízke mzdy aj neistota.

Reštaurácie budú musieť obmedziť fungovanie. Prevádzky bojujú s nedostatkom zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Práca čašníka, či kuchára láka ľudí čoraz menej. Prevádzky bojujú s nedostatkom zamestnancov už od vypuknutia pandémie. Na lepšie časy to stále nevyzerá. Po prázdninách, keď z reštaurácií odídu brigádnici, budú musieť niektorí majitelia fungovanie prevádzok obmedziť.

Reštaurácia na sídlisku v bratislavskom Ružinove ešte taký problém s nedostatkom zamestnancov nemala.

„Momentálne je situácia najhoršia za celé obdobie, čo máme otvorenú prevádzku, skoro 20 rokov. Keby sme nemali zamestnancov z Ukrajiny, tak momentálne by bol nedostatok slovenských zamestnancov. Asi by boli niektoré časti prevádzky ohrozené,“ uviedol Vladimír Sirotka, majiteľ reštaurácie v Bratislave

Nedostatku zamestnancov v gastrosektore sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Zmenu práce zvažovala aj čašníčka Petra. Dôvodov má viac. „Hlavne práca s ľuďmi – náročnejší aj nepríjemnejší. Rozmýšľala som, že by som išla do iného odvetvia, ktoré sa netýka gastra. Menej hodín a viacej času s deťmi,“ povedala.

Reštaurácie si vydýchli cez leto, keď im pomáhajú brigádnici. No po prázdninách sa problém s nedostatok zamestnancov objaví zas. „Jediné, čo by nám potom zostávalo, že by sme museli nejaké časti prevádzky obmedziť, lebo by sme nemali dostatok zamestnancov,“ skonštatoval Sirotka.

Nie je to problém len hlavného mesta. Podobne je na tom aj prevádzka v Košiciach. „Čo sa týka otváracích hodín tie budeme možno musieť upraviť,“ uviedol Michal Bednár, konateľ reštaurácie v Košiciach.

Záujem klesol počas pandémie

Záujem o prácu v gastrosektore klesol najmä po pandémii a doposiaľ sa to nezlepšilo. „Mnoho ľudí začalo túto profesiu vnímať ako rizikovú, že ak príde ďalšia vlna, znova prídu o zamestnanie,“ povedal Sirotka.

„Hľadali si radšej nové pracovné príležitosti v inom odbore, alebo sa rozhodli vyskúšať lepšie platené ponuky, na rovnakej pozícii, ale v zahraničí, ako napríklad v Rakúsku, Anglicku, alebo Nemecku,“ opísala hovorkyňa pracovného portálu Kariéra.sk Katarína Tešla.

V priemere zarobí barman okolo 1 090 eur. Pracovať v gastroprevádzkach ľudia preto nechcú aj pre plat. Situácia sa pri tom o niečo zlepšila po znížení DPH v gastrosektore na 10 percent.

„Čo sa prejavuje aj v raste miezd. Ak by aj to daňovo odvodové zaťaženie, ktoré sa týka práce bolo mierne upravené v prospech nízkopríjmových skupín, tak tie mzdy by boli ešte vyššie a to by možno viac motivovalo pracovať v našom odvetví,“ dodal Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií.

Dopyt po pracovnej sile majú aj iné odvetvia. Zamestnanci chýbajú vo výrobe, či v automobilovom priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika