Na hlavný obsah

Rozbili skupinu pašujúcu nelegálnych migrantov. Španielskej polícii pri tom pomáhal Europol

Podarilo sa im rozložiť skupinu organizovaného zločinu.

Rozbili skupinu pašujúcu nelegálnych migrantov. Španielskej polícii pri tom pomáhal Europol
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Europol

Orgány činné v trestnom konaní zo Španielska za pomoci Európskeho policajného úradu (Europol) zatkli 19 osôb zapojených do pašovania migrantov v Európe. Europol spresnil, že zadržaní boli súčasťou širšej siete pašujúcej migrantov zo Sýrie cez Líbyu, Tunisko a Alžírsko do Španielska, Nemecka a Nórska.

Vyšetrovanie vedené španielskou políciou, podporované Europolom a nemeckou spolkovou políciou, viedlo k rozloženiu skupiny organizovaného zločinu. Tá uľahčila sekundárne pohyby nelegálnych migrantov zo Španielska do Nemecka a Nórska.

Táto skupina bola súčasťou väčšej siete zapletenej do pašovania sýrskych občanov po trase Sýria – Sudán alebo Spojené arabské emiráty – Líbya – Alžírsko – Španielsko. Španielska polícia ju zlikvidovala už začiatkom roku 2023.

Razie sa konali na niekoľkých miestach

Europol pripomenul, že spoločný akčný deň stanovený na 20. júna viedol k 19 zatknutiam (16 Sýrčanov a traja Maročania). Razie sa konali na siedmich rôznych miestach. Podarilo sa zaistiť päť áut, mobilné a úložné zariadenia (smartfóny, počítače, pamäťové karty), približne 10 000 eur v hotovosti a rôzne doklady.

V júni 2022 španielske úrady začali vyšetrovanie zločineckej skupiny, ktorá sídlila v mestách Toledo a Cuenca. Skupina sprostredkovávala prepravu nelegálnych migrantov z pobrežných oblastí do okolia Madridu. Tam ich na siedmich miestach schovávala v nehygienických podmienkach, čím ohrozovala ich zdravie.

Odtiaľ im prevádzači vybavovali odchod do cieľovej destinácie, najmä do Nemecka a Nórska, po zemi alebo letecky cez letisko Madrid – Barajas. Zločinecká sieť je podozrivá z organizovania viac ako 68 nelegálnych transferov a následného pašovania viac ako 550 sýrskych migrantov do EÚ.

Ceny sa pohybujú v tisíckach

Podľa tlačovej správy Europolu zločinecká skupina bola úzko prepojená s ďalšími bunkami prevádzačov migrantov. Tie uľahčovali pašovanie z Ázie a Afriky do Európy. Úzko prepojená sieť presúvala migrantov medzi miestnymi obchodníkmi s ľuďmi z jednej krajiny do druhej.

Zabezpečovala vyberanie a distribúciu ziskov z trestnej činnosti pomocou moslimského bankového systému hawala. Celková cena za cestu zo Sýrie do cieľovej európskej destinácie bola vyše 20 000 eur.

Doterajšie vyšetrovanie zistilo, že ceny za jeden úsek pašeráckej trasy boli nasledovné: 4 000 eur z Bejrútu do Egypta lietadlom; 3 500 eur z Egypta cez Líbyu a Tunis do Alžírska po súši; 10 000 eur z alžírskeho pobrežia na španielske pobrežie cez more a potom po súši do Madridu alebo miest Cuenca a Toledo; od 1 000 do 2 000 eur zo Španielska do Nemecka a Nórska.

Europol pri tejto operácii uľahčil výmenu informácií a poskytol operatívnu koordináciu a potrebnú analytickú podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet