Na hlavný obsah

Rusko zrejme zrušilo veľké vojenské cvičenie. Dôvodom má byť nedostatok vojakov i vybavenia

Tvrdí to britské ministerstvo obrany.

Rusko zrejme zrušilo veľké vojenské cvičenie. Dôvodom má byť nedostatok vojakov i vybavenia
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Rusko veľmi pravdepodobne zrušilo plánované vojenské cvičenie Západ-2023, ktoré sa malo uskutočniť v septembri. Uviedlo to v pondelok (28. 8.) britské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa tak stalo zrejme pre nedostatok vojakov a vybavenia.

Takzvané spoločné strategické cvičenia vykonávalo Rusko od roku 2010 v štvorročných cykloch, a to po celej krajine. Od roku 2021 sa mala konať každý druhý rok v západnej časti krajiny, čo podľa Londýna odrážalo priority Moskvy s ohľadom na narastajúcu konfrontáciu so Západom.

Manévre, ktoré vykonala ruská armáda spoločne s bieloruskou v septembri 2021 – teda len niekoľko mesiacov pred začiatkom plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu, boli najväčšie od rozpadu Sovietskeho zväzu.

„Zlé výsledky ruskej armády na Ukrajine ukázali, že vojenské manévre mali len obmedzenú výcvikovú hodnotu a boli z veľkej časti iba na okrasu. Rusko pravdepodobne zrušilo Západ-2023, pretože má k dispozícii príliš málo vojakov a vybavenia,“ uviedlo londýnske ministerstvo.

Od začiatku ruskej invázie britské ministerstvo obrany denne zverejňuje informácie o priebehu vojny na Ukrajine s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb. Britská vláda sa tak snaží čeliť ruskej propagande. Moskva obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane, podotýka agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet