Na hlavný obsah

Šéfka piešťanského úradu práce si mala vziať tašku zeleniny, víno a čokoládu. Za prijatie úplatku dostala päťročný trest

Úplatok mala prijať v dvoch prípadoch.

Šéfka piešťanského úradu práce si mala vziať tašku zeleniny, víno a čokoládu. Za prijatie úplatku dostala päťročný trest
Obžalovaná bývalá šéfka piešťanského úradu práce. Foto: RTVS

Za prebratie tašiek so zeleninou a vínom s čokoládou dostala päťročný trest. Špecializovaný trestný súd opäť uznal vinnou bývalú riaditeľku úradu práce v Piešťanoch. Tá mala v dvoch prípadoch prijať úplatok. Do Banskej Bystrice sa pojednávanie vrátilo rok potom, čo Najvyšší súd SR rozsudok zrušil.

Najvyšší súd vrátil korupčný prípad exšéfky úradu práce v Piešťanoch späť na Špecializovaný trestný súd po procesnej chybe. Svedok nezložil prísahu. V danej veci tak musel sudca rozhodnúť nanovo. Bývalá úradníčka bola obžalovaná za prijatie nepeňažného úplatku. V prvom prípade išlo o tašku paradajok, reďkoviek a papriky. Na pojednávanie v utorok (8. 8.) neprišla.

„Trváme na tom, že pri skutku, kde išlo o tie nešťastné rajčiny alebo zeleninu, hoci je právoplatne odsúdená podplácateľka, mám za to, že akýkoľvek trestný čin pri podplácaní neznamená automaticky preukázanie viny toho príjimateľa,“ povedal obhajca obžalovanej Dušan Kuciaň.

Súdne pojednávanie monitoroval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Taška s vínom a čokoládou

V druhom prípade obžalovaná údajne zobrala ako úplatok tašku s vínom a čokoládou za zaradenie jedného z uchádzačov do evidencie o zamestnanie. Hoci kľúčový svedok na utorkovom pojednávaní odmietol vypovedať a čítala sa len jeho výpoveď z prípravného konania, sudca opätovne poslal obžalovanú za mreže.

„Uložil jej trest odňatia slobody vo výmere päť rokov. So zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia,“ vysvetlila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Ďalej súd obžalovanej uložil dvojročný zákaz výkonu zamestnania v orgánoch verejnej moci.

„Vo vzťahu k rozsudku len veľmi stručne skonštatujem, že tento považujem za zákonný a spravodlivý,“ uviedla prokurátorka Martina Kellerová. „Som dosť prekvapený z výsledku, respektíve z rozhodnutia. Nerozumiem hlavne tomu stručnému odôvodneniu, počkám si na písomné vyhotovenie toho rozsudku,“ dodal obhajca obžalovanej. Proti rozsudku sa odvolal a prípad tak znovu skončí na Najvyššom súde SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny