Na hlavný obsah

Situácia so záplavami v Slovinsku sa postupne upokojuje, tisícky ľudí sú však naďalej bez pitnej vody

Vypadáva aj elektrický prúd.

Situácia so záplavami v Slovinsku sa postupne upokojuje, tisícky ľudí sú však naďalej bez pitnej vody
Záplava v slovinskej obci Črna na Koroškem 6. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Situácia v Slovinsku sužovanom povodňami sa pozvoľna upokojuje. Začína sa s upratovaním zatopených území a sčítaním škôd. K trom zahraničným vrtuľníkom, ktoré v pondelok (7. 8.) pomáhali nad ohrozenými oblasťami, pribudne v utorok (8. 8.) ešte ukrajinský, španielsky a dva rakúske.

Tisíce ľudí sú bez pitnej vody, na viacerých miestach prasklo vodovodné potrubie. Ťažkosti robia aj výpadky elektrického prúdu, informoval spravodajský server 24ur.

Noc sa v Slovinsku zaobišla bez výdatných zrážok, ráno bolo chladno a lokálne prehánky by popoludní mali zasiahnuť len sever krajiny, predpovedá podľa slovinskej agentúry STA Agentúra životného prostredia Slovinska. Prietok úplnej väčšiny riek bude podľa posledných údajov klesať. V celej krajine však naďalej hrozia zosuvy pôdy.

Slovinský premiér Robert Golob spomenul možnosť výstavby náhradného ubytovania v najhoršie postihnutých oblastiach. Povodne podľa neho postihli 147 obcí.

„Obec by poskytla pozemky, vybavila ich inžinierskymi sieťami a následne by štát postavil zariadenie pre ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou,“ uviedol Golob. Štát by postavil panelové domy, podobne ako pri rekonštrukcii po zemetrasení v bývalej Juhoslávii, napísal server 24ur.

Vláda už v sobotu podľa premiéra Goloba previedla prvých desať miliónov eur pomoci Červenému krížu a Charite. Tohtoročný 14. august vyhlásil Golob dňom solidarity, keď majú ľudia pomáhať svojim susedom a priateľom. Pravdepodobne pôjde tiež o deň voľna.

Pomáha aj špeciálna aplikácia

V pondelok vznikla špeciálna online aplikácia Poplave 2023, kde môžu ľudia ponúkať pomoc, ako materiálnu, tak fyzickú. K utorkovej 8.30 h už pomoc ponúklo vyše 10-tisíc ľudí.

V poškodených osadách, dedinách a mestách sa pomaly darí obnovovať prívod elektriny, ale obyvateľov ďalej ohrozujú zosuvy pôdy. Jedno z najnebezpečnejších miest je v osade Koroška Bela na severozápade Slovinska, zosuv ohrozuje dvetisíc ľudí.

V Mežici na severe Slovinska živel zničil všetkých osem mostov. Pomoc popri dobrovoľníkoch ponúkol aj súkromný podnikateľ, ktorý má 20 bagrov. V obci Črna na Koroškom pomáha slovinská armáda, 200 hasičov z iných krajov a 20 horských záchranárov, píše server 24ur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet