Na hlavný obsah

Slovenskí europoslanci nesúhlasia s výrokmi Szijjártóa na adresu postupu slovenskej polície

Maďarskému ministrovi iniciovali oficiálny list.

Slovenskí europoslanci nesúhlasia s výrokmi Szijjártóa na adresu postupu slovenskej polície
Na snímke maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) inicioval oficiálny list maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi. Podpísalo ho aj ďalších sedem slovenských europoslancov, v súvislosti s jeho nedávnym komentovaním postupu slovenských policajných orgánov.

Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente, v uvedenom liste šéfovi maďarskej diplomacie pripomenul, že v demokratických krajinách policajné orgány konajú bez politických zásahov.

Vyjadrenia neprispievajú dobrým vzťahom

„Sme presvedčení, že boj proti korupcii je dôležitý na všetkých úrovniach spoločnosti a orgány činné v trestnom konaní v ňom zohrávajú nezastupiteľnú úlohu. Záleží nám na dôslednom uplatňovaní rovnakých pravidiel pre všetkých v každom čase,“ uviedol europoslanec.

Štefanec a ďalší slovenskí europoslanci Szijjártóa zároveň upozornili na to, že Slovensko má o 28 miest lepšie postavenie v rebríčku vnímania korupcie Transparency International ako Maďarsko, ktoré je až na 77. mieste.

„Vaše vyjadrenia neprispievajú k dobrým susedským vzťahom, ktoré si želáme. Dobré vzťahy sú založené na vzájomnom rešpekte a dodržiavaní pravidiel,“ odkázali okrem Štefanca do Budapešti aj Vladimír Bilčík (EPP), Martin Hojsík (Obnovme Európu), Eugen Jurzyca (Európski konzervatívci a reformisti), Miriam Lexmann (EPP), Peter Pollák (EPP), Michal Šimečka (Obnovme Európu) a Michal Wezik (Obnovme Európu).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko