Na hlavný obsah

Slovensko sa môže stať jednou z krajín s najprísnejšími pravidlami pre chovateľov v rámci EÚ

Má sa zmeniť doba nahlasovania zmien v počte zvierat.

Slovensko sa môže stať jednou z krajín s najprísnejšími pravidlami pre chovateľov v rámci EÚ
Na ilustračnej snímke kravy. Foto: RTVS

Či sa zviera narodí, uhynie alebo sa prevezie z farmy preč, to všetko budú musieť chovatelia hospodárskych zvierat nahlásiť štátu v novom skrátenom termíne. Zmenu pripravuje ministerstvo pôdohospodárstva. Chovatelia so skráteným termínom nesúhlasia.

Namiesto doterajších siedmich dní po novom každé tri. Takto často budú musieť chovatelia dobytka nahlasovať každú jednu zmenu v počte ich zvierat. Vyplýva to z vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva. Chovatelia zmenu odmietajú.

„Keď máte farmu s tisíckami kusov ošípaných, aby ste vedeli fyzicky zabezpečiť počítanie tých zvierat, je to veľmi náročné na pracovnú silu,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Martin Nevoľný. „Zvieratá sa nachádzajú na pasienkoch. Prakticky nám ten týždňový interval vyhovoval,“ dodal riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka Ivan Nemčovský.

Pokiaľ chovatelia nestihnú nahlásiť počet zvierat do termínu, môžu prísť o peniaze. „Z krátenia európskych peňazí, z krátenia národných zdrojov. Je tam pokuta vo výške 3 500 eur za pochybenie,“ priblížil predseda Zväzu chovateľov slov. strakatého dobytka Peter Repiský.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Najprísnejšie pravidlá v rámci EÚ

Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora upozorňuje, že ak začne platiť trojdňová oznamovacia lehota, Slovensko sa stane jednou z krajín s najprísnejšími pravidlami pre chovateľov v rámci EÚ.

„Teraz má len šesť dní Bulharsko a všetky ostatné krajiny, či už Česko, Nemecko, Rakúsko a ostatné krajiny, majú minimálne sedem dní,“ priblížil podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.

Poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš povedal, že dôvodom zmeny bola vysoká chybovosť v nahlasovaní. Zároveň tvrdí, že táto zmena zatiaľ nie je definitívna. „Platnosť tejto vyhlášky je až od 1. júla 2024, takže ešte bude priestor pre prípadnú zmenu a určite bude rokovať aj s komisiou,“ povedal Bíreš.

Počítanie zvierat má podľa povereného ministra uľahčiť plánovaná digitalizácia. Chovatelia ju vítajú, no termín skracovať nechcú. „Určite sme za digitalizáciu. Treba pripraviť nejakú dobrú, užívateľsky prívetivú aplikáciu, ale čo sa týka skrátenia doby nahlasovania, to nie je to, čo nám pomôže,“ povedal Peter Rafaj zo Zväzu chovateľov mäsového dobytka.

Farmári a poverený minister pôdohospodárstva chcú o úpravách vyhlášky diskutovať. Na termíne stretnutia sa zatiaľ nedohodli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko