Na hlavný obsah

So spolupracovníčkou Navaľného sa začal súdny proces na Sibíri, obvinili ju zo založenia „extrémistickej organizácie“

Fadajevová je v Rusku na zozname teroristov.

So spolupracovníčkou Navaľného sa začal súdny proces na Sibíri, obvinili ju zo založenia „extrémistickej organizácie“
Líder ruskej opozície Alexej Navaľný. Foto: TASR/AP

Súdny proces so spolupracovníčkou väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa v pondelok začal na Sibíri. Bývalá poslankyňa mestskej dumy v meste Tomsk Ksenija Fadejevová je obvinená zo založenia „extrémistickej organizácie“, informovala agentúru AFP hovorkyňa tamojšieho súdu.

Fadejevovej tím právnych zástupcov požiadal v pondelok o odročenie pojednávania o najmenej desať dní, aby si mohol preštudovať 90-zväzkový spis. Sudca však ďalšie pojednávanie odročil len o deň, pokračovať tak bude v utorok, uvádzajú miestne médiá.

Fadejevovú (31) zaradili vlani v Rusku na zoznam „teroristov“. V Tomsku svojho času viedla aj politickú kanceláriu Navaľného, ktorého počas návštevy tohto mesta v auguste 2020 otrávili nervovoparalytickou látkou novičok.

Extrémistické sú aj Navaľného kancelárie

Fadejevovú krátko po tom zvolili – spolu s ďalšími nezávislými aktivistami – do tzv. mestskej dumy v Tomsku, čo bolo považované za víťazstvo opozície proti vláde prezidenta Vladimira Putina, uvádza AFP.

Voľby do mestských zastupiteľstiev sa vtedy v Rusku konali rok pred parlamentnými voľbami. Boli pritom vnímané ako rana pre Kremeľ, keďže vládnuca strana čelila v krajine klesajúcej popularite a narastajúcemu hnevu verejnosti z dôvodu ekonomických problémov.

Navaľného politické kancelárie boli v roku 2021 ruskými úradmi vyhlásené za „extrémistické organizácie“. Ich zamestnancov, dobrovoľníkov aj podporovateľov to vystavilo riziku trestného stíhania. Mnohí z Navaľného spolupracovníkov z Ruska následne ušli. Fadejevová odísť nechcela, v decembri 2021 však bola zadržaná pre obvinenia z organizovania „extrémistickej“ skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet