Na hlavný obsah

Športovcov môže ohroziť náhly kolaps. Kardiocentrum na východe Slovenska odhalilo skryté riziko u dvoch mladých hokejistov

Zrejme im zachránili život.

Športovcov môže ohroziť náhly kolaps. Kardiocentrum na východe Slovenska odhalilo skryté riziko u dvoch mladých hokejistov
Športovcov môže ohroziť náhly kolaps Foto: RTVS

Ľudí, ktorí sú vystavení mimoriadnej fyzickej záťaži, podľa lekárov viac ohrozujú srdcové ochorenia. Platí to aj u športovcov. Neraz sa stalo, že mladí športovci skolabovali priamo na trávniku, na ľade či v horách. Príčinou bývajú najčastejšie takzvané skryté chyby. Vo východoslovenskom kardiocentre ich odhalili aj dvom mladým hokejistom. Pravdepodobne im tým zachránili život.

„U dvoch športovcov sme zachytili pri komplexnej preventívnej prehliadke poruchy srdcového rytmu, ktoré treba hodnotiť ako závažné. V jednom z tých dvoch prípadoch išlo vyslovene aj o ohrozenie života,“ vysvetlil medicínsky riaditeľ VÚSCH Martin Studenčan.

Téme sa v reportáži venoval redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská.

Skrytú srdcovú chybu lekári včas odhalili aj 24-ročnému Nikolasovi Volkovi. „Ja som až do tej športovej prehliadky netušil, že nejaký problém sa vôbec vyskytol,“ priznal mladý hokejista. „Bol problém s tepom, resp. s vysokými tepmi 250 a vyššie, čo sa týka čísiel. Bolo to treba riešiť, so športom bolo nutné skončiť ihneď, resp. to stopnúť aspoň do toho času, dokedy sa to nedá dokopy,“ priblížil Volko.

„My nedokážeme garantovať, že každý športovec sa vráti do tréningového procesu, ale o to ide, aby neohrozoval svoje zdravie,“ zhodnotil Studenčan. Najdôležitejšie je ochorenie zachytiť včas. A to sa netýka iba športovcov.

„Vieme zistiť 18 parametrov, ktoré sú rizikom náhlej srdcovej smrti, laboratórne vyšetrenia, echo, spirometria, ergometria, spiroergometria a následne EKG holter,“ priblížila hlavná lekárka Centra preventívnej a športovej kardiológie VÚSCH Marta Jakubová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport