Na hlavný obsah

Taiwanský viceprezident navštívi USA. Čína to odsúdila, avizuje tvrdú odpoveď

Peking ho označil za tvorcu problémov.

Taiwanský viceprezident navštívi USA. Čína to odsúdila, avizuje tvrdú odpoveď
Taiwanský viceprezident William Lai. Foto: TASR/AP

Čína v nedeľu (13. 8.) tvrdo odsúdila návštevu taiwanského viceprezidenta Williama Laia v USA a sľúbila tvrdú odpoveď. Peking Laia označil za „tvorcu problémov“. Jeho návštevu v Spojených štátoch vníma ako ďalší pokus Taiwanu o získanie nezávislosti.

Čína ostrov, ktorý funguje od roku 1949 de facto nezávisle, považuje za súčasť svojho územia. Podľa taiwanských úradov Lai New Yorkom len prechádza na svojej ceste na inauguráciu paraguajského prezidenta Santiaga Peni. Napísali agentúry AFP a Reuters.

Lai je favoritom prezidentských volieb, ktoré sa na Taiwane uskutočnia v januári. Do New Yorku priletel v sobotu (12. 8.) večer a v stredu (16. 8.), pri spiatočnej ceste z Paraguaja, má v pláne zastaviť sa v San Francisku. Čína jeho cestovný plán kritizovala už skôr, dnes čínske ministerstvo zahraničia sľúbilo „podrobne sledovať“ Laiovu cestu a „chrániť suverenitu a integritu svojho územia“.

„Čína sa rozhodne stavia proti akejkoľvek forme oficiálnych kontaktov medzi Spojenými štátmi a Taiwanom a dôrazne nesúhlasí s tým, aby separatisti, ktorí vedú kampaň za nezávislosť Taiwanu, mohli cestovať do Spojených štátov,“ uviedol podľa AFP hovorca čínskeho ministerstva zahraničia.

Laie po príchode do newyorského hotela vítali jeho priaznivci, ktorí mávali taiwanskými vlajkami, píše Reuters. 

„Som rád, že som dorazil do Veľkého jablka, symbolu slobody, demokracie a príležitostí,“ napísal Lai v príspevku na sociálnej sieti X. Veľké jablko (Big Apple) je označenie používané pre New York. Použil tiež súslovie „tranzitný program“, ktorý je v súlade s vyhláseniami taiwanských úradov, že USA nie sú cieľom jeho cesty.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom

Čína považuje Taiwan za svoju provinciu a vyzýva ostatné krajiny sveta, aby nerokovali s taiwanskými predstaviteľmi, a nebudili tak zdanlivo, že uznávajú samostatnosť ostrova. Vlani v auguste navštívila Taiwan vtedajšia predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, na čo Čína reagovala rozsiahlymi vojenskými manévrami.

Paraguaj, kam aktuálne Lai mieri, patri medzi skupinku prevažne malých štátov v Karibiku, Latinskej Amerike a Tichomorí, ktoré uznávajú Taiwan ako samostatný štát. Európska únia aj Spojené štáty a s nimi väčšina sveta rešpektujú politiku jednej Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet