Na hlavný obsah

Tibora Gašpara prepustili na slobodu, strana Smer chystá právne kroky

Vyšetrovateľ NAKA preňho žiadal väzbu.

Tibora Gašpara prepustili na slobodu, strana Smer chystá právne kroky
Na archívnej snímke Tibor Gašpar. Foto: TASR/Marko Erd

Bývalého policajného prezidenta a kandidáta v blížiacich sa parlamentných voľbách Tibora Gašpara prepustili na slobodu. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval jeho advokát Marek Para.

Gašpara zadržali v piatok (11. 8.) v skorých ranných hodinách v rámci akcie Ezechiel 7 spolu s bývalým policajtom Romanom Stahlom. Okrem tejto dvojice následne obvinili aj Norberta Bödöra, ktorý bol v tom čase v zahraničí. Podozriví sú z úplatkárskej kazy za minimálne 110-tisíc eur.

Vyšetrovateľ NAKA zároveň navrhoval pre Gašpara aj Stahla väzobné stíhanie. To sa však v prípade bývalého policajného šéfa napokon neuskutoční. O Stahlovi bude rozhodovať súd v nedeľu (13. 8.) poobede.

„Dnes ráno okolo 2.00 h ma prepustil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uviedol Gašpar na videu, zverejnenom na sociálnej sieti. Dodal, že viac informácií poskytne v najbližších dňoch.

Strana Smer reaguje

V súvislosti so zadržaním Tibora Gašpara chystá strana Smer-SD právne kroky. Podľa strany mali byť porušené jeho základné práva. Poukazuje pritom na spôsob zadržania či neuvedenie jeho dôvodu v stanovenej lehote. Smer sa chce obrátiť aj na Ústavný súd SR.

Líder Smeru Robert Fico hovorí o hrubom porušení Ústavy SR, ako aj Trestného poriadku. Poukazuje pritom na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní. „Ak je zadržaný obvinený alebo podozrivý, tak ihneď po zadržaní musí byť vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. Zadržaná osoba v tomto prípade môže byť len z dôvodov väzby, keď je predpoklad, že by utekala, páchala ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňovala svedkov,“ povedal.

Tiborovi Gašparovi podľa jeho slov od zadržania do prepustenia nikto nepovedal „ani pol slova“ o dôvode väzby. Tvrdí tiež, že polícia od jeho vypočutia nevykonala žiadne úkony. Fico skritizoval aj spôsob jeho zadržania. Podotkol, že Gašpar vždy s políciou spolupracoval aj reagoval na všetky predvolania či obvinenia.

Strana Smer považuje celý proces za zlyhanie vlády. V tejto súvislosti apeluje na premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je v súčasnosti poverený riadením rezortu vnútra, aj na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Fico zároveň zopakoval, že ide o „špinavú“ predvolebnú kampaň na boj s opozíciou, ktorá bude pokračovať až do 30. septembra. Poukázal tiež na to, že proti Gašparovi mal svedčiť len jeden svedok, ktorý je podľa strany absolútne nedôveryhodný, pretože mení svoje výpovede.

Kauze sa venovala aj redakcia hlavnej spravodajskej relácie RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko