Na hlavný obsah

Trumpov bývalý spolupracovník Meadows sa usiluje o zrušenie exprezidentových obvinení

Pred súdom žiadal postúpenie prípadu na federálny súd.

Trumpov bývalý spolupracovník Meadows sa usiluje o zrušenie exprezidentových obvinení
Na archívnej snímke bývalý šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows. Foto: TASR/AP

Niekdajší šéf kancelárie Bieleho domu a spolupracovník exprezidenta Donalda Trumpa Mark Meadows v utorok (15. 8.) pred súdom v štáte Georgia žiadal postúpenie svojho prípadu na federálny súd. Cieľom je pokúsiť sa dosiahnuť zrušenie prípadu na základe federálnych zákonov. Informovala o tom agentúra DPA a webová stránka stanice CNN.

Trumpa v noci na utorok v štáte Georgia obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Spolu s ním bolo obžalovaných ďalších 18 ľudí vrátane Meadowsa. Ten čelí obvineniu z vydierania a navádzania predstaviteľa verejných úradov na porušenie prísahy.

Meadowsovi právnici však uviedli, že trestným činom nie je nič, čoho sa ich klient mal podľa textu obžaloby dopustiť. Právnici tiež súd požiadali, aby prípad postúpil federálnemu súdu.

Tvrdia, že voči predstaviteľovi federálnych úradov, ktorým Meadows v predmetnom období bol, nemôže byť na štátnom súde vedené trestné konanie za činnosť spojenú s jeho oficiálnymi povinnosťami. Takisto žiadali súd, aby obžalobu stiahol.

Prokurátorka okresu Fulton Fani Willisová obvinila Meadowsa, že spolu s Trumpom naviedli exprezidentovho poradcu Johna McEnteeho, aby vytvoril plán s cieľom narušiť a posunúť zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu 6. januára 2021. Na tomto zasadnutí Kongres potvrdil volebné víťazstvo súčasného prezidenta Joea Bidena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet