Na hlavný obsah

Donalda Trumpa obvinili už štvrtý raz za päť mesiacov. Exprezident USA považuje obžalobu za zmanipulovanú

Obvinený je za snahy zvrátiť prehru vo voľbách v štáte Georgia.

Donalda Trumpa obvinili už štvrtý raz za päť mesiacov. Exprezident USA považuje obžalobu za zmanipulovanú
Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa veľká porota obvinila, že sa pokúsil zvrátiť svoju prehru v štáte Georgia. Prípad sa stal počas prezidentských volieb v roku 2020. V utorok (15. 8.) o tom informovali agentúry AP a AFP.

V rámci vyšetrovania bolo obžalovaných ďalších osemnásť ľudí. Vrátane Trumpovho bývalého osobného právnika Rudyho Giulianiho. Ten po voľbách vyvíjal nátlak na miestnych zákonodarcov, a bývalého šéfa Trumpovej kancelárie Marka Meadowsa.

Prokurátorka okresu Fulton Fani Willisová už viac než dva roky vyšetruje, či sa Trump a jeho spojenci nezákonne snažili zvrátiť tesný výsledok prezidentských volieb v štáte Georgia z roku 2020.

Ide už o štvrté obvinenie Trumpa za uplynulých päť mesiacov. Zároveň ide o druhú obžalobu, ktorá sa týka jeho snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020, v ktorých prehral proti kandidátovi demokratov Joeovi Bidenovi.

Trump označil obžalobu za zmanipulovanú

Americký exprezident Donald Trump označil obžalobu za „zmanipulovanú“. Píše o tom agentúra AFP. „Znie mi to ako zmanipulované!“ napísal v reakcii svojej sociálnej sieti Truth Social. „Prečo ma neobžalovali pred 2,5 rokmi? Pretože to chceli urobiť priamo uprostred mojej politickej kampane. Hon na čarodejnice!“ pokračoval ďalej 77-ročný exprezident.

Trumpovi právni zástupcovia vyjadril nesúhlas s predčasným „únikom“ obžaloby, ktorej text sa dostal do médií. Tvrdili, že sa tak stalo ešte pred tým, než v prípade vypovedali svedkovia, či ako sa mohla poradiť tzv. veľká porota. Takýto proces označili, rovnako ako aj samotný Trump vo svojich vyjadreniach, za chybný a protiústavný.

Prokurátorka Willisová by chcela, aby sa proces s Trumpom aj ostatnými obžalovanými konal v priebehu nasledovných šiestich mesiacov. Uviedla tiež, že na exprezidenta a 18 ďalších obžalovaných boli vydané zatykače, pričom do 25. augusta majú čas na to, aby sa dobrovoľne vydali do rúk úradom. Willisová dodala, že jej zámerom je súdiť všetkých obžalovaných spoločne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet