Na hlavný obsah

V Ekvádore po atentáte zahynul prezidentský kandidát, páchateľ ho strelil do hlavy počas predvolebnej akcie

Páchateľ je mŕtvy.

V Ekvádore po atentáte zahynul prezidentský kandidát, páchateľ ho strelil do hlavy počas predvolebnej akcie
Prezidentský kandidát Ekvádoru Fernando Villavicencio máva vlajkou na podujatí, po ktorom bol naňho spáchaný atentát. Foto: TASR/AP

Kandidát nadchádzajúcich prezidentských volieb v Ekvádore Fernando Villavicencio zahynul pri atentáte počas predvolebnej akcie. Na sociálnej sieti X, predtým známej ako twitter, o tom vo štvrtok (10. 8.) informovala súčasná ekvádorská hlava štátu Guillermo Lasso.

Podozrivý je podľa ekvádorskej prokuratúry po smrti, napísala agentúra Reuters. V latinskoamerickej krajine sa 20. augusta uskutočnia predčasné prezidentské a parlamentné voľby.

Ekvádorské médiá napísali, že bývalého novinára a zákonodarcu Villavicencia zastrelili na podujatí v Quite. Podľa serveru CNN sa incident odohral severne od metropoly na politickom mítingu v škole. Villavicencio sa chystal nastúpiť do auta, keď k nemu pristúpil muž a strelil ho do hlavy, uviedol člen kandidátovho volebného tímu.

Ekvádorská prokuratúra uviedla, že podozrivý zo spáchania atentátu podľahol zraneniam, ktoré utrpel počas prestrelky s bezpečnostnými zložkami. Villavicencio kandidoval za hnutie Movimiento Construye. To na sociálnej sieti X uviedlo, že na ich kancelárie v Quite zaútočili ozbrojenci.

Villavicencio mal podporu 7,5 percenta hlasov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na predvolebné prieskumy. To ho radilo na piate miesto spomedzi ôsmich kandidátov, ktorí sa v nadchádzajúcich voľbách chceli uchádzať o prezidentský úrad.

Výnimočný stav pre násilie

Lasso na konci júla pre vlnu násilia vyhlásil na 60 dní výnimočný stav v troch oblastiach krajiny. Niekoľko dní predtým bol zastrelený starosta mesta Manta v provincii Manabí a pri inom incidente kandidát do parlamentu z provincie Esmeraldas.

List El País predtým uviedol, že Ekvádor pred februárovými miestnymi voľbami zažil najnásilnejšiu kampaň, počas ktorej sa najmenej 12 kandidátov na starostov stalo obeťou atentátov. Niektorí z nich prežili.

Lasso výnimočný stav v minulosti v častiach krajiny vyhlásil už niekoľkokrát. Ekvádor v poslednom čase čelí nárastu počtu násilných trestných činov, za ktorými je najmä boj drogových gangov. Krajina totiž leží medzi Kolumbiou a Peru, ktoré patrí k najväčším producentom kokaínu.

Ekvádorské prístavy sa stali veľkým prekladiskom, odkiaľ smerujú drogy do Severnej Ameriky a Európy. V roku 2022 v Ekvádore zaznamenali doteraz najviac vrážd za rok, na 100-tisíc obyvateľov ich pripadalo 25.

Podozrivý zahynul vo väzbe

Muž podozrivý zo zastrelenia ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia zomrel vo vyšetrovacej väzbe na následky zranení, ktoré utrpel pri prestrelke s políciou počas zatýkania. Vo štvrtok to uviedla ekvádorská generálna prokuratúra. Vyplýva to zo správ agentúry DPA a denníka The Guardian.

Päťdesiatdeväťročný novinár Villavicencio bol jedným z ôsmich prezidentských kandidátov vo voľbách, ktoré sú naplánované na 20. augusta. V minulosti bol tiež členom ekvádorského Národného zhromaždenia. Villavicencio bol známy aj ako bojovník proti korupcii, najmä počas vlády ekvádorského exprezidenta Rafaela Correu v rokoch 2007–2017.

„Uisťujem vás, že tento zločin nezostane nepotrestaný. (Skupiny) organizovaného zločinu už zašli priďaleko, ale spravodlivosť ich dobehne,“ napísal na sociálnej sieti X ekvádorský prezident Guillermo Lasso. Dodal, že v tejto súvislosti pozval vysokopostavených predstaviteľov štátnej bezpečnosti na naliehavé stretnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet