Na hlavný obsah

Vlakové nešťastie v Pakistane si vyžiadalo najmenej 30 životov

Niektorí cestujúci stále ostávajú uväznení vo vagónoch.

Vlakové nešťastie v Pakistane si vyžiadalo najmenej 30 životov
Vykoľajený vlak v Pakistane. Foto: TASR/AP

Na juhu Pakistanu sa v nedeľu (6. 8.) vykoľajil osobný vlak. Pri nehode prišlo o život najmenej 30 ľudí a ďalších viac ako 80 utrpelo zranenia, uviedla v aktualizovanej bilancii nehody agentúra Reuters s odvolaním sa na pakistanskú televíziu Geo a miestnych predstaviteľov.

Vlak bol na ceste z Karáčí do Rávalpindí. Havaroval v juhopakistanskej provincii Sindh blízko stanice zhruba 275 kilometrov od Karáči. Desať vagónov zišlo z koľají a niekoľko sa ich prevrátilo. Zranených rozviezli do blízkych nemocníc.

Podľa agentúr vlakom cestovalo asi tisíc pasažierov. Snímky zverejnené miestnymi médiami ukazujú ľudí, ako rozbíjajú okná súpravy, aby pomohli cestujúcim von z pokrútených vagónov. V nich podľa televízie Geo stále zostávajú niektorí pasažieri uväznení.

Pakistanský minister železníc Saad Rafík vyhlásil, že podľa predbežného vyšetrovania išiel vlak normálnou rýchlosťou. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, čo bolo príčinou vykoľajenia. Podľa ministra nemožno vylúčiť technický problém ani sabotáž.

K nehodám vlakov v Pakistane dochádza pomerne často. Tamojšie trate sú zle udržiavané, celý železničný systém je zastaraný a bezpečnostné štandardy sú nízke. Komunikačné a signalizačné systémy sú z koloniálnej éry a nemodernizovali ich.

Pred dvoma rokmi v júni zahynulo pri zrážke dvoch vlakov, z ktorých sa jeden vykoľajil, na juhu krajiny 65 ľudí a 150 utrpelo zranenia. V októbri 2019 uhorelo pri požiari vlaku 75 cestujúcich. V roku 2005 pri zrážke dvoch vlakov zahynulo viac ako 100 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet