Na hlavný obsah

Z eurofondov chceli stavať cesty a chodníky k osadám. Musia sa zmieriť s tým, že sa peniaze použijú inde

Dotknuté obce si pripravili projekty za vlastné.

Z eurofondov chceli stavať cesty a chodníky k osadám. Musia sa zmieriť s tým, že sa peniaze použijú inde
V Malom Slivníku chceli chodníkom prepojiť osadu s obcou. Foto: RTVS

Chceli stavať cesty či chodníky k osadám, no ukazuje sa, že na to nie sú peniaze. Obce, ktoré patria do zoznamu samospráv s početnou rómskou komunitou, sa uchádzali o peniaze v rámci výzvy ministerstva vnútra, dokonca aj pripravili projekty. Napokon sa musia zmieriť s tým, že peniaze sa použijú inde.

V Milpoši by za peniaze z eurofondov chceli cestu ku škole. V Malom Slivníku by zas radi chodníkom prepojili osadu s obcou.

„Išlo hlavne o tú bezpečnosť, lebo teraz každý deň deti zo špeciálnej školy musia učitelia sprevádzať do osady. A to kvôli tomu, že tam nie sú chodníky,“ vysvetlil starosta obce Malý Slivník Jozef Javorský.

Téme sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Obce reagovali na výzvu, no začiatkom roka dostali odpoveď, že na projekty nie je dosť peňazí. Neskôr ich však prekvapil dotazník, či by projekty stihli urobiť do konca roka. Ministerstvo vnútra nám vtedy uviedlo, že zvažuje navýšenie sumy v rámci výzvy.

Aj keď obce prejavili záujem, nikto sa im už neozval. Tvrdia, že sa márne pokúšali volať aj na ministerstvo. „Nevedeli mi povedať, že či sa otvoria tie projekty alebo nie. A doposiaľ nevieme žiadnu odpoveď od nich,“ povedal starosta obce Milpoš Ladislav Rabatin.

Rezort vnútra nám k tomu poslal stručnú odpoveď. Konštatuje, že peniaze na spomínané projekty nebudú. „Uvoľnené zdroje plánuje v súčasnosti ministerstvo vnútra využiť v oblasti finančných nástrojov, ktoré budú riešiť oblasť bývania obyvateľov z prostredia marginalizovaných rómskych komunít,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Náklady, ktoré zaplatili z vlastného

O tom, že napokon peniaze na projekty nedostanú, sa obce dozvedeli od nás. Hovoria o sklamaní. Poukazujú na to, že s prípravou projektu mali náklady, ktoré teraz zaplatia z vlastného. „Od začiatku sa to prezentovalo tak, že v tomto operačnom programe je financií dosť pre všetky obce. Pre obce, jak je u nás, je 80 až 90 percent rómskej populácie,“ povedal starosta Javorský.

„Už sme to mohli mať zrealizované, a tak obec nemá prakticky nič. A ešte prišla o náklady, čo dávala na projektovú dokumentáciu, verejné obstarávanie, stavebné povolenia a ďalšie veci spojené s tým,“ dodal starosta Rabatin.

Podľa rezortu vnútra budú na miestne komunikácie financie z eurofondov aj v ďalšom programovacom období. Obce plánujú o peniaze požiadať opäť, bude to však pre ne znamenať ďalšie náklady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny