Na hlavný obsah

Zákerná baktéria v Poľsku sa naďalej šíri, počet obetí ochorenia stále stúpa

Presnú príčinu šírenia nákazy zatiaľ neurčili.

Zákerná baktéria v Poľsku sa naďalej šíri, počet obetí ochorenia stále stúpa
Baktéria legionela pod mikroskopom. Foto: TASR/AP

Na sedem stúpol počet obetí legionárskej choroby, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedli v piatok (25. 8.) miestne úrady. Informujú o tom agentúry AFP a PAP.

„Už sme zaznamenali sedem obetí, u ktorých sa potvrdila nákaza legionárskou chorobou. Ide o štyroch mužov a tri ženy vo veku od 64 do 95 rokov. Šiesti boli obyvateľmi Rzeszówa a jeden pochádzal z Rzeszówskeho okresu,“ uviedol miestny zdravotný inšpektorát.

Podľa hlavného poľského hygienika Krzysztofa Saczku trpeli ľudia, ktorí po nákaze zomreli, rôznymi chronickými ochoreniami, napríklad rakovinou či problémami so srdcom.

Poľsky zdravotnícky inšpektorát tiež v piatok uviedol, že legionársku chorobu už potvrdili u celkovo 113 pacientov hospitalizovaných v nemocniciach v Rzeszówe, v Rzeszówskom okrese alebo okolitých mestách.

Zdroj nákazy zatiaľ neurčili

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc.

Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami.

Príčinu šírenia baktérií spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ neurčili. Mesto v snahe určiť príčinu šírenia baktérií nechalo otestovať vzorky mestskej vody, pričom výsledky testov očakáva v pondelok (28. 8.).

Vysokopostavený predstaviteľ poľských bezpečnostných zložiek Stanislaw Žaryn uviedol, že šírenie legionárskej choroby v Rzeszówe vyšetrujú aj bezpečnostné zložky. Tie sa snažia vylúčiť, že šírenie ochorenia nie je úmyselné. V rámci vyšetrovania sa má tiež vylúčiť možné zapojenie Ruska, uviedol podľa denníka The Guardian Žaryn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet