Na hlavný obsah

Azerbajdžan zatkol bývalého lídra vlády Karabachu. Z regiónu ušlo už takmer 54-tisíc ľudí

Pokúšal sa prejsť do Arménska.

Azerbajdžan zatkol bývalého lídra vlády Karabachu. Z regiónu ušlo už takmer 54-tisíc ľudí
Bývalý líder vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan. Foto: TASR/AP

Azerbajdžan v stredu oznámil, že zatkol bývalého separatistického lídra regiónu Náhorný Karabach Rubena Vardanjana, keď sa po minulotýždňovej bleskovej ofenzíve Baku pokúšal prejsť do Arménska. Informovala agentúra AFP.

Štátna pohraničná služba Azerbajdžanu uviedla, že Vardanjana po zadržaní na ceste do Arménska odovzdala „príslušným štátnym orgánom“.

Vardanjan je podnikateľ, ktorý riadil separatistickú vládu Náhorného Karabachu, regiónu s väčšinovým arménskym obyvateľstvom v rámci hraníc Azerbajdžanu, od novembra 2022 do februára.

Ušlo už viac než 42-tisíc ľudí

Takmer 54-tisíc ľudí už ušlo do Arménska z azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach, vyplýva z oficiálnych údajov arménskej vlády, ktoré v stredu zverejnil úrad tamojšieho premiéra Nikola Pašinjana.

Záchytný tábor pre karabašských utečencov zriadili v arménskej pohraničnej obci Kornidzor. Arménska vláda prisľúbila, že zaistí útočisko pre všetkých utečencov.

Kornidzor sa nachádza na území Arménska v blízkosti tzv. Lačinského koridoru, ktorý spája krajinu s Arménmi obývaným azerbajdžanským odštiepeneckým regiónom Náhorný Karabach.

Prevažne kresťanské Arménsko a väčšinovo moslimský Azerbajdžan viedli od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dve vojny o Náhorný Karabach. Tento región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým etnickí Arméni.

Azerbajdžan počas bleskovej pozemnej vojenskej ofenzívy minulý týždeň prevzal nad Náhorným Karabachom kontrolu. U tamojšieho etnického arménskeho obyvateľstva to vyvolalo obavy z odvetných opatrení Baku, ľudia preto začali masovo utekať do susedného Arménska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet