Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj podporí zdravotníctvo v ohrozených regiónoch. Peniaze pôjdu mladým lekárom a na vznik ambulancií

Vedenie kraja na to schválilo 200-tisíc eur.

Banskobystrický kraj podporí zdravotníctvo v ohrozených regiónoch. Peniaze pôjdu mladým lekárom a na vznik ambulancií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najviac ohrozené regióny v Banskobystrickom kraji dostanú peniaze na rozvoj zdravotníctva. Vedenie kraja pre ne schválilo vyše 200-tisíc eur. Určené sú na podporu mladých lekárov, vznik ďalších krajských ambulancií aj nových centier sociálnej a zdravotnej starostlivosti.

Pred dvomi rokmi otvorili Centrum na podporu sociálnej a zdravotnej starostlivosti v obci Halič v okrese Lučenec. Doposiaľ pracovali s vyše 100 klientmi, ktorí sa na pomoc centra obracajú opakovane.

„Pomáhali sme so základným sociálnym poradenstvom, pomáhali sme pri vypisovaní žiadostí rôznych kompenzácií na úrade práce, sprostredkovali sme terénne, pobytové alebo ambulantné služby,“ povedala koordinátorka centra Žaneta Kučerová.

Centrum v Haliči patrí do mikroregiónu Novohradské Podzámčie a pomáha ľuďom zo 14-tich okolitých obcí. „Spokojná som veľmi, lebo je to potrebné pre starých ľudí. Aj vozia do nemocnice, keď som chorá, vybavujú nám papiere, keď nám treba lieky vymeniť tak idú,“ uviedla klientka centra Mária Kostková.

Navýšeniu peňazí do sociálnych služieb v Banskobystrickom kraji sa v reportáži venovali redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Peter Mútňan:

V kraji majú štyri takéto centrá

Aktuálne v Banskobystrickom kraji fungujú štyri takéto centrá, okrem Haliča aj v Banskej Štiavnici, vo Vinici a v Tornali. „Oveľa dlhší čas môžeme ľudí nechať v ich domácnostiach a nemusíme ich presúvať do zariadení, kde sú tie náklady oveľa vyššie,“ priblížil predseda Banskobystrického kraja Ondrej Luntner.

Projekt Centier integrovanej sociálnej zdravotnej starostlivosti plánuje vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja rozšíriť do ďalších šesť regiónov. Získal na to viac ako dva milióny eur z Národného programu. Ďalších 100-tisíc eur schválilo zastupiteľstvo Banskobystrického kraja.

„Výber samotných okresov pôjde v závislosti od záujmu jednotlivých obcí a my sme oslovili viaceré mikroregióny a tí ktorí budú aktívni a budú mať záujem, a kde tá potreba reálne bude, tak tieto služby prenesieme do týchto oblastí.“

K: Krajskí poslanci navýšili o 200-tisíc eur balík na rozvoj zdravotníctva. Zároveň podporili rezidentský program, ktorého cieľom je získať pediatrov do najviac ohrozených okresov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny