Na hlavný obsah

Diabetológovia sa boja, že ich ambulanciám hrozí zánik. Znepokojení sú aj pacienti

Spor existuje dlhodobo, hovorí minister zdravotníctva.

Diabetológovia sa boja, že ich ambulanciám hrozí zánik. Znepokojení sú aj pacienti
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Špecialisti na liečbu cukrovky sa obávajú, že ich ambulanciám hrozí zánik, a to tým, že sa diabetológia stane súčasťou endokrinológie a preberie im pacientov. Znepokojené sú aj pacientske organizácie.

Vo väčšine členských štátov Európskej únie je diabetológia začlenená pod endokrinológiu. Napríklad aj v Česku. Po atestácii sa však lekári špecializujú buď na endokrinológiu alebo na diabetológiu.

„Keby sme to zlúčili, tak vlastne urobíme krok späť, pretože sa tým pádom zhorší starostlivosť o diabetických pacientov. Tým sa zhoršia ich komplikácie, ktoré sú hlavnou príčinou chorobnosti a úmrtnosti,“ hovorí hlavný odborník MZ SR pre odbor diabetológia Zbynek Schroner.

K téme sa pre spravodajský okruh RTVS :24 vyjadrila diabetologička Viera Doničová:

„Teraz nemajú času, lebo na endokrinológa čakám jeden rok, a potom v tých zahustených čakárňach si o vôbec neviem predstaviť,“ vyjadril sa prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka.

„Jeden odborník, ktorý by sa súčasne musel vzdelávať v dvoch odboroch, by mal skrátené toto vzdelávanie, teda nadobudol by menej skúseností, menej vedomostí a nakoniec samostatnej praxi by sa mohol venovať len v jednej oblasti,“ zhodnotila Viera Doničová, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Minister hovorí o spore

„My vieme, že tento spor je tam dlhodobo, nemyslíme si, že je v úrovni, ktorú musí ministerstvo zdravotníctva teraz akútne riešiť,“ reagoval Michal Palkovič, poverený minister zdravotníctva SR.

„Endokrinológov nás je strašne málo. Výkonných nás je nejakých 180. Je smiešne si myslieť, že endokrinológovia si chcú zobrať diabetologických pacientov. Nikto nemá túto ambíciu,“ zdôraznil Juraj Payer, hlavný odborník MZ SR pre endokrinológiu.

Na Slovensku je okolo pol milióna pacientov s cukrovkou. Podľa Juraja Payera sú obavy diabetológov zbytočné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko