Na hlavný obsah

Cavagna vyhral Okolo Slovenska, najlepší Slovák je Kubiš

Cavagna si obliekol žltý dres už po úvodnej etape.

Cavagna vyhral Okolo Slovenska, najlepší Slovák je Kubiš

Francúzsky cyklista Remi Cavagna sa stal celkovým víťazom 67. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Jazdec tímu Soudal QuickStep si obliekol žltý dres po úvodnej etape a udržal si ho až do cieľa v Púchove. Záverečnú piatu etapu vyhral Dán Kasper Asgreen taktiež z tímu Soudal QuickStep.

Belgickej stajni vyšiel záverečný deň vynikajúco, keď ovládla celé pódium. Druhý skončil Bert van Lerberghe a tretí Tim Merlier, ktorý vyhral bodovaciu súťaž. Pretekári QuickStepu získali celkový triumf piatykrát z uplynulých šiestich ročníkov, ich hegemóniu narušil iba Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v roku 2021. Dvadsaťosemročný Cavagna si pripísal trináste víťazstvo v kariére.

Nedeľňajšia (17. 9.) etapa merala 183,5 km a viedla z Hlohovca do Púchova. Na trase boli tri vrchárske a dve šprintérske prémie. Od úvodu sa útočilo a únik dňa sa vytvoril po siedmich kilometroch, keď sa odtrhli Charles Quarterman (Corratec), Jasper Haest (VolkerWessels) a Aaskov Jeppe Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski). Onedlho si vytvorili trojminútový náskok pred pelotónom, ktorý viedli pretekári QuickStepu. Tí postupne sťahovali stratu a 90 km pred cieľom mal balík manko už len minútu a pol.

Štoček mal defekt

Trojica z úniku zbierala všetky body na vrchárskych prémiách, no bodkovaný dres si Milan Vader z Jumba zabezpečil už v sobotu (16. 9.). Asi 45 km pred cieľom mal defekt Matúš Štoček, ale rýchlo sa vrátil do skupiny. Pelotón medzitým stiahol manko na minimum a 21 km pred páskou dostihol trojicu.

K hromadnému finišu nakoniec neprišlo, keďže Asgreenovi vyšiel únik asi 300 metrov pred cieľom a vyhral o dve sekundy pred pelotónom. Na pódiu ho doplnili tímoví kolegovia van Lerberghe a Merlier a spečatili tak víťazný deň QuickStepu.

Za najbojovnejšieho pretekára etapy vyhlásili Haesta, najbojovnejším jazdcom 67. ročníka sa stal Thibaut Pinot (Groupama – FDJ). Najlepším pretekárom do 23 rokov je Američan Colby Simmons (Jumbo-Visma) a najlepší Slovák v pelotóne bol Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica).        

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport