Na hlavný obsah

Daniari si počas leta posvietili na sezónne prevádzky. Na pokutách vybrali vyše 180-tisíc eur

Akcia Horúce leto 2 sa zamerala na festivaly, jarmoky a kúpaliská.

Daniari si počas leta posvietili na sezónne prevádzky. Na pokutách vybrali vyše 180-tisíc eur
Ilustračná snímka pokladničných blokov. Foto: RTVS

Počas letných mesiacov si daniari posvietili na vydávanie pokladničných blokov v stravovacích zariadeniach. Akcia Horúce leto 2 sa zamerala na hudobné festivaly, jarmoky a kúpaliská. Skontrolovali takmer 1 300 sezónnych prevádzok a na pokutách vybrali viac ako 180-tisíc eur.

Vo viac ako polovici kontrolovaných stravovacích zariadení obsluha doklad z pokladne zákazníkovi nevydala.

„Treba si uvedomiť, že ak podnikateľ nevystaví doklad z pokladne, tak pravdepodobne kráti tržby, čím smeruje k tomu, že odvádza nižšiu daň. Zároveň, bude mať aj konkurenčnú výhodu oproti poctivým podnikateľom, ktorí riadne evidujú svoje tržby,“ vysvetlil prezident finančnej správy Finančného riaditeľstva (FR) SR Jiří Žežulka.

„Najviac porušení sa zistilo v Prešovskom kraji, a to až 129 prípadov. Najnižší podiel porušení bol v Bratislavskom kraji,“ priblížil generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík FR SR Rastislav Gábik.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Prezident Zväzu cestovného ruchu, ktorý združuje podnikateľov v oblasti stravovania, pripomína, že na Slovensku funguje viac ako 20-tisíc podnikateľov v oblasti stravovania.

„Tu ide pravdepodobne o cielené kontroly. Tým chcem povedať, že verím v to, že prevažná časť gastro prevádzok na Slovensku podniká férovo. Eviduje tržbu a spĺňa aj iné, nielen daňové predpisy,“ uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

Nevypovedá to o celom Slovensku

„Toto určite nevypovedá o tom, ako sa na Slovensku vydávajú alebo nevydávajú doklady. Pretože ten segment letných služieb je trochu iný, ako sú ostatní bežní podnikatelia,“ dodal Žežulka.

„Tržby po našich kontrolách sa zvýšili o desať percent v prípade všetkých subjektov, čo je ešte vyššie číslo, ale tam, kde sme zistili porušenie sa tržby po kontrole zvýšili o 27 percent,“ uviedol Rastislav Gábik.

Prezident finančnej správy pripomína, že pokladničný blok musí po nákupe dostať každý zákazník. V prípade, že vám ho predajca nedá sám od seba, mali by ste na jeho vydaní trvať. Ak blok nevydá, hrozí mu pokuta až do výšky 6 600 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika