Na hlavný obsah

Francúzskeho veľvyslanca v Nigeri držia ako rukojemníka, vyhlásil Macron

Nemá umožnený prístup k zásobovaniu potravinami, dodal.

Francúzskeho veľvyslanca v Nigeri držia ako rukojemníka, vyhlásil Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky veľvyslanec v Nigeri je tamojšou vojenskou juntou zadržiavaný na ambasáde ako rukojemník. Nemá umožnený prístup k zásobovaniu potravinami, uviedol v piatok (15. 9.) francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojaci, ktorí sa v Nigeri chopili moci 26. júla zvrhnutím demokraticky zvoleného prezidenta, na konci augusta nariadili polícii, aby francúzskeho veľvyslanca Sylvaina Ittého vyhostila z krajiny.

Paríž sa predtým odmietol podrobiť ultimátu, aby veľvyslanca odvolal s tým, že vzbúrenci nemajú k takejto žiadosti žiadnu právomoc. Zdôraznil, že naďalej uznáva za jediného legitímneho vládcu krajiny zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma.

„V Nigeri v tejto chvíli, keď k vám hovorím, máme veľvyslanca a členov diplomatickej misie, ktorí sú držaní doslova ako rukojemníci na francúzskej ambasáde,“ povedal Macron novinárom počas svojej cesty po stredovýchodnom Francúzsku. „Bránia im v dodávkach potravín. (Veľvyslanec) sa stravuje na vojenské prídely, „dodal v zjavnej narážke na vojenských vládcov Nigeru.

Veľvyslanec „nemá možnosť vychádzať, je persona non grata a nedovolia mu zásobovať sa potravinami,“ zdôraznil Macron.

Na otázku o možnosti návratu veľvyslanca do Paríža francúzska hlava štátu zopakovala: „Urobím to, na čom sa dohodneme s prezidentom Bazoumom, pretože jedine on má legitímnu právomoc, a hovorím s ním každý deň.“

Macron už minulú nedeľu (10. 9.) tiež zdôraznil, že o prípadnom odchode francúzskych vojakov z Nigeru nebude rozhodnuté inak ako na žiadosť prezidenta Bazouma. Vojenská junta krátko po prevrate vypovedala vojenské zmluvy s Parížom a vyzvala ju na stiahnutie zhruba 1 500 francúzskych vojakov rozmiestnených na troch základniach v tejto západoafrickej krajine, aby pomáhali nigérijskej armáde v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet