Na hlavný obsah

Irán už viac ako 500 dní zadržiava diplomata EÚ. Európska komisia najprv odmietla zverejniť jeho identitu

Informácie potvrdil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Irán už viac ako 500 dní zadržiava diplomata EÚ. Európska komisia najprv odmietla zverejniť jeho identitu
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell potvrdil, že Irán väzní 33-ročného švédskeho občana Johana Floderusa, ktorý je zamestnancom inštitúcií Európskej únie (EÚ).

„Neprestaneme“, kým nebude Johan Floderus oslobodený, povedal Borell v utorok (5. 9.). Informuje o tom portál Euronews.

Johana Floderusa v Iráne zatkli v apríli minulého roka a vo väzení v Teheráne je už viac ako 500 dní. Podrobnosti o prípade prvý raz v pondelok (4. 9.) zverejnil denník New York Times, ktorý uviedol, že Floderus je pracovníkom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), čiže diplomatickej služby Európskej únie.

Európska komisia najprv odmietla zverejniť Floderusovu identitu a uviedla len, že ide o prípad švédskeho občana, ktorého iránska vláda zneužila ako „pešiaka na šachovnici z politických dôvodov“.

Borrell však v utorok potvrdil informácie amerického denníka a povedal, že Floderusa „zadržiavajú nelegálne“. „Chcem zdôrazniť, že ja osobne, celý môj tím na všetkých úrovniach, európske inštitúcie v úzkej koordinácii so švédskymi úradmi a s jeho rodinou tlačíme na iránske úrady, aby ho prepustili,“ povedal Borell novinárom na ministerskej schôdzke v španielskom meste Cádiz.

Podľa denníka New York Times Floderus najprv Irán navštívil ako predstaviteľ EÚ. V čase, keď ho zatkli, bol však v krajine na súkromnej turistickej ceste s priateľmi. Teherán ho potom obvinil so „špionáže“, čo však ľudia, ktorí ho poznajú, rozhodne odmietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet