Na hlavný obsah

Na štvorprúdovej ceste v Banskej Bystrici sa pohyboval medveď. Obyvateľov vyzývajú na zvýšenú opatrnosť

Medveďa sa už nepodarilo nájsť.

Po sídlisku Sásová v Banskej Bystrici sa v pondelok (11. 9.) v nočných hodinách pohyboval medveď. Na miesto boli privolaní príslušníci mestskej polície i zásahový tím pre medveďa hnedého, situáciu budú monitorovať aj počas nasledujúcich dní. Potvrdila to hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Včera v nočných hodinách bol na číslo mestskej polície nahlásený oznam, že po štvorprúdovej ceste v smere od škvarového ihriska do Sásovej sa pohybuje medveď. Naposledy bol medveď videný na Javorníckej ulici a v okolí polikliniky na Rudohorskej ulici. Po príchode na miesto začal zásahový tím s prehľadávaním celej lokality až smerom na Šachtičky,“ priblížila hovorkyňa primátora s tým, že mestská polícia zvýši monitorovaciu činnosť v tejto lokalite.

Členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR začali s obhliadkou lokality v pondelok vo večerných hodinách po získaní informácie od banskobystrickej mestskej polície. Medveď sa však na mieste už nenachádzal, členovia zásahového tímu tak pokračovali v prehľadávaní okolia.

„Ide o prvý prípad výskytu medveďa v centrálnej sídliskovej časti mesta Banská Bystrica. Na základe aktuálne dostupnej fotodokumentácie nie je možné určiť pohlavie tohto jedinca. Zásahový tím vyzýva miestnych obyvateľov sídliska Sásová na zvýšenú opatrnosť,“ uviedla manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Ako dodala, v spolupráci s políciou situáciu v okolí sídliska naďalej monitorujú a zisťujú možné príčiny priblíženia sa medveďa k obytnej zóne.

Samospráva verejnosť upozorňuje na to, že s blížiacou sa zimou môžu byť náhodné strety s medveďom čoraz častejšie. „Bezpečnosť obyvateľov je pre nás prvoradá. Preto vyzývame kompetentných, aby už konečne prijali neodkladné účinné opatrenia s cieľom zamedziť podobným situáciám,“ uviedlo mesto. V prípade stretu s medveďom odporúča potichu a pokojne sa vzdialiť a kontaktovať mestskú políciu na čísle 159.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny