Na hlavný obsah

Poľsko zvažuje sprísniť kontroly na hraniciach so Slovenskom, rozhodnutie by malo padnúť čoskoro

Varšava sa chystá rokovať aj s Nemeckom.

Poľsko zvažuje sprísniť kontroly na hraniciach so Slovenskom, rozhodnutie by malo padnúť čoskoro
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Poľsko zvažuje sprísnenie kontrol na hraniciach so Slovenskom v súvislosti s nelegálnou migráciou. S odvolaním sa na pondelkové (25. 9.) vyjadrenie hovorcu poľskej vlády to uviedla stanica Polsat News, podľa ktorej rozhodnutie čoskoro oznámi poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski.

Ohľadne situácie na hraniciach chystá Varšava rokovania tiež s Nemeckom.

Poľský kabinet podľa hovorcu Piotra Müllera pracuje s informáciou, že sa imigranti dostávajú na Slovensko a následne do Poľska takzvanou balkánskou cestou.

„Musíme sa rozhodnúť, či prijmeme dodatočné opatrenia na poľsko-slovenskej hranici, ale nielen tam. Pretože sa snažíme analyzovať, ako môže vyzerať potenciálny smer imigrácie z Lampedusy,“ uviedol Müller s odvolaním sa na stredomorský ostrov.

Na Lampeduse tento mesiac riešili kritický prílev migrantov z afrických krajín. Za štyri dni tam priplávalo na 11-tisíc utečencov, čo je skoro dvojnásobok tamojších obyvateľov.

Rozhodnutie chce podľa Müllera najprv Varšava prerokovať s okolitými krajinami, najmä so Slovenskom a Nemeckom. O opatreniach na hraniciach bude tento štvrtok (28. 9.) na okraj zasadnutia ministrov vnútra štátov Európskej únie pre migračnú krízu rokovať Kamiňski so svojou nemeckou kolegyňou Nancy Faeserovou.

Tá cez víkend rokovala s českým ministrom vnútra Vítem Rakúšanom, podľa ktorého sa ďalšie rokovania uskutočnia tento týždeň. Zatiaľ sa dohodli na tom, že nemeckí policajti spoločne s českými budú môcť dohliadať na migračnú situáciu už na českej strane hranice.

Ústredná téma kampane

Vládnuca poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) urobila z migrácie ústrednú tému svojej kampane v nadchádzajúcich voľbách, kde sa bude uchádzať o tretie funkčné obdobie, poznamenala agentúra Reuters.

Otázky týkajúce sa migrácie sa objavia aj v referende, ktoré sa bude 15. októbra konať spolu s hlasovaním.

Slovensko sa medzitým potýka s nárastom nelegálnej migrácie. Podľa údajov tamojšieho ministerstva vnútra sa počet nelegálnych migrantov zadržaných na slovenskom území zvýšil oproti minulému roku deväťnásobne na 27-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko