Na hlavný obsah

Rakúsky kancelár čelí kritike. Chudobným rodinám odporučil, aby sa stravovali v McDonald’s

Rodičom, ktorí nemajú dosť peňazí, odporučil viac pracovať.

Rakúsky kancelár čelí kritike. Chudobným rodinám odporučil, aby sa  stravovali v McDonald’s
Na ilustračnej snímke jedlo z McDonald's. Foto: Unsplash

Rakúsky kancelár Karl Nehammer čelí kritike za video, v ktorom odporúča chudobným rodinám, aby sa ich deti stravovali v prevádzkach rýchleho občerstvenia McDonald’s.

Nehammer to uviedol ako príklad najlacnejšieho teplého jedla na rakúskom trhu, píše server Politico. Podľa neho sa tak chudobné rodiny nemôžu sťažovať, že nedokážu svojim deťom zaobstarať teplé jedlo. Podľa predstaviteľov organizácií, ktoré sa zaoberajú chudobou, ale tento konzervatívny politik nepozná realitu, v ktorej žijú ľudia v Rakúsku.

Rakúske médiá tento týždeň zverejnili video, kde Nehammer diskutuje na stretnutí pri víne a fľašiach v Salzburgu. V príhovore sa čuduje nad tým, že niekto môže tvrdiť, že nedokáže zaobstarať teplé jedlo pre svoje deti.

„Viete, aké je najlacnejšie teplé jedlo v Rakúsku? Nie je to zdravé, ale je to lacné. Hamburger v McDonalde stojí 1,40 eura, s hranolkami 3,50 eura,“ uviedol Nehammer. Rodičom, ktorí nemajú dosť peňazí, kancelár odporučil viac pracovať.

Hovorca rakúskej odnože spoločnosti McDonald’s serveru Politico potvrdil, že ceny uvádzané Nehammerom zodpovedajú realite. Hoci medzi jednotlivými reštauráciami môžu byť rozdiely.

„Ktokoľvek tvrdí, že v Rakúsku nikto netrpí chladom či zimou, tak nepozná realitu,“ uviedol šéf dobročinnej organizácie Caritas Austria Michael Landau. Predstaviteľka organizácie pre zdravé stravovanie EuroHealthNet Dorota Sienkiewiczová uviedla, že kancelárove slová sú „najhorším zdravotným odporúčaním“, aké môžu chudobní dostať. A to platí podľa nej hlavne pre deti, ktoré sa nemôžu chrániť pred nezdravým spôsobom stravovania.

Nehammerove výroky kritizovali aj jeho vládni partneri zo strany Zelených či opoziční sociálni demokrati. Vo štvrtok sa Nehammer k svojim výrokom vrátil na sociálnych sieťach, kde sa zastal sociálnej politiky svojej vlády. „Stojím si za myšlienkou, že výkon musí byť odmenený, a stojím si za faktom, že rodičia majú povinnosť starať sa o svoje deti,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet