Na hlavný obsah

Rumunsko plánuje historicky najväčšiu investíciu do obrany: Chce nakúpiť desiatky amerických stíhačiek

Investovať chce celkovo 6,5 miliardy dolárov.

Rumunsko plánuje historicky najväčšiu investíciu do obrany: Chce nakúpiť desiatky amerických stíhačiek
Ilustračná snímka stíhacieho lietadla F-35. Foto: TASR/AP Photo/Michel Euler

Rumunské ministerstvo obrany požiadalo parlament, aby schválil začatie konania na nákup 32 amerických lietadiel F-35 v celkovej hodnote 6,5 miliardy dolárov (6,1 mld. eur). Informovala o tom v utorok (26. 9.) agentúra Agerpres s odvolaním sa na dokument zaslaný zákonodarnému zboru. Nákup lietadiel F-35 plánuje tiež Česká republika.

Akvizíciu moderných viacúčelových stíhačiek piatej generácie odsúhlasila rumunská bezpečnostná rada tento rok v apríli. Vtedy neuviedla, koľko strojov si rumunské letectvo bude chcieť zaobstarať. Podľa spravodajského serveru G4Media by išlo o najdrahší nákup v histórii rumunskej armády.

Z dokumentu adresovaného parlamentu vyplýva, že Rumunsko rozdelilo transakciu do dvoch fáz. V prvej sa nakúpia dve letky s celkovým počtom 32 strojov, v druhej potom jedna letka o 16 lietadlách.

Suma 6,5 miliardy dolárov sa použije na nákup 32 lietadiel a motorov, logistickú podporu, výcvik pilotov a personálu či letové simulátory. Cena zahŕňa aj muníciu.

Ministerstvo obrany musí zo zákona požiadať parlament o schválenie každého nákupu v hodnote vyššej ako 100 miliónov eur, pripomenul server G4Media.

Rumunsko zvýšilo výdavky na obranu

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zvýšil členský štát Európskej únie a NATO výdavky na obranu pre tento rok z dvoch percent hrubého domáceho produktu na 2,5 percenta. Rumunsko má s Ukrajinou spoločnú hranicu dlhú 650 kilometrov.

Hostí americký systém protiraketovej obrany a od minulého roka tiež stálu aliančnú bojovú skupinu. V uplynulých týždňoch na rumunské územie opakovane dopadli trosky ruských dronov útočiacich na ukrajinské prístavy na Dunaji.

Rumunské vzdušné sily v súčasnosti disponujú stíhačkami F-16 zakúpenými v Portugalsku. Ďalšie lietadlá tohto typu chce Rumunsko kúpiť od Nórska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet