Na hlavný obsah

Rusi ostreľovali Chersonskú oblasť. Útoky si vyžiadali dve obete

V Doneckej oblasti ruské útoky za posledný deň zranili 21 ľudí.

Rusi ostreľovali Chersonskú oblasť. Útoky si vyžiadali dve obete
Na ilustračnej snímke príslušníci ukrajinskej Štátnej pohotovostnej služby. Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia zahynuli kvôli poslednému ruskému ostreľovaniu Chersonskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Informoval o tom šéf tamojšej regionálnej správy Oleksandr Prokudin.

Za celý uplynulý deň podľa neho zomrelo kvôli ruským útokom v regióne celkovo sedem ľudí, ďalších 12 bolo zranených.

Rusi zranili 21 ľudí

V Doneckej oblasti na východe krajiny ruské útoky za posledný deň zranili 21 ľudí, z toho 15 v meste Kurachove, napísala v piatok (22. 9.) agentúra Ukrinform s odvolaním sa na oblastného šéfa Ihora Moroza.

V dedine Zelenivka v Chersonskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny zomrela tridsaťšesťročná žena v troskách domu zasiahnutého ruským delostrelectvom, uviedol vo štvrtok večer na telegrame Prokudin. 

V piatok (22. 9.) informoval o ďalšom ruskom ostreľovaní, ktoré zabilo 25-ročného muža v meste Cherson, ktoré leží pri frontovej línii. Ďalší človek utrpel zranenia.

Ukrajinskí obrancovia vytlačili ruské invázne jednotky z Chersonu a niektorých častí regiónu v novembri minulého roka. Rusi sa stiahli za rieku Dneper a odvtedy pravidelne ostreľujú hlavné mesto regiónu a jeho okolie.

Šéf správy v Kurachovom Roman Padun medzitým podľa agentúry Reuters povedal, že Rusi podnikli proti mestu dva útoky. Zasiahli obytné domy a vypukol požiar. Spod trosiek záchranári vytiahli jedného muža, ďalší ľudia už tam nie sú. Padun neuviedol, aké zbrane ruská armáda na útok použila. Reuters pritom informuje o 13 zranených.

Šéf Doneckej oblasti Ihor Moroz na Facebooku napísal, že za posledný deň bolo v Kurachove zranených 15 ľudí, hoci konkrétne útoky neuviedol. „Dňa 21. septembra 2023 Rusi zranili 21 civilistov v Doneckej oblasti. Z toho 15 v Kurachove, po dvoch v Petropavlivke a Molodeckom, po jednom v Torecku a Kosťantynivke,“ uviedol šéf regionálnej správy.

Na mesto útočia dlhé mesiace

Kurachove sa nachádza západne od Donecka, neďaleko Marjinky, ktorú kontrolujú ukrajinské ozbrojené sily, ale už dlhé mesiace na ňu útočia Rusi.

Okres Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti bol v noci na piatok tiež terčom ostreľovania ruského ťažkého delostrelectva, uviedol pre RBK-Ukrajina šéf oblastnej správy Serhij Lysak. Nikto nebol zranený, ale Rusi spôsobili škody na piatich súkromných domoch, štyroch hospodárskych budovách, plynovode a elektrickom vedení.

Južné velenie ukrajinskej armády informovalo, že ruské raketové útoky zasiahli rekreačné zariadenia juhozápadne od Odesy. Informácie o zranených nie sú k dispozícii.

Útoky zaznamenali aj Rusi na Kryme

Ruské ministerstvo obrany v piatok (22. 9.) podľa agentúry TASS informovalo o zničení ukrajinskej riadenej strely a dvoch bezpilotných lietadiel pri západnom pobreží polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Útok podľa neho odrazila ruská protivzdušná obrana.

Stanica BBC vo svojom ruskojazyčnom servise poznamenala, že okupačné úrady predtým pozastavili námornú dopravu v Sevastopole na juhu polostrova.

Dôvod nie je známy. Krymská agentúra Kryminform na Telegrame informovala o dyme v Sevastopoľskom zálive a tiež o dočasnom uzatvorení Krymského mosta, ktorý spája polostrov s ruskou pevninou.

Oleg Krjučkov, poradca Moskvou dosadeného šéfa Krymu Sergeja Aksjonova, oznámil, že v meste Feodosija na východe polostrova bolo čiastočne uzavreté nábrežie kvôli nálezu munície. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet