Na hlavný obsah

Ruská agresia pokračuje: Dronmi útočili na prístav. Zasiahli aj bytový dom, kde zahynul manželský pár

Ukrajina tvrdí, že zostrelila 22 z 25 dronov.

Ruská agresia pokračuje: Dronmi útočili na prístav. Zasiahli aj bytový dom, kde zahynul manželský pár
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok 25 dronov z Ruska poškodil v nedeľu (3. 9.) skoro ráno prístavnú infraštruktúru v ukrajinskej Odeskej oblasti. Dvaja civilisti utrpeli zranenia. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronov zostrelila, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské vojenské letectvo.

„V noci na 3. septembra ruskí okupanti podnikli niekoľko vĺn útokov dronmi iránskej výroby Šáhed,“ napísalo ukrajinské letectvo na sociálnej sieti Telegram. Útoky na juhu Odeskej oblasti podľa neho trvali 3,5 hodiny.

Podľa ukrajinskej armády bola hlavným terčom „civilná infraštruktúra prístavu na Dunaji“. Vzniknutý požiar v zariadení sa podarilo rýchlo uhasiť.

Ktorý prístav zasiahli, armáda nespresnila. Niektoré ukrajinské médiá hlásili výbuchy v Rene, ktoré je spoločne s Izmajilom jedným z dvoch hlavných prístavov, ktoré Ukrajina na Dunaji využíva.

Rusko útočí na ukrajinské prístavy na Dunaji od polovice júla, keď odstúpilo od takzvaných čiernomorských obilných dohôd. Tie Ukrajine brániace sa ruskej vojenskej agresii umožňovali napriek bojom vyvážať cez Čierne more obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty.

Po pozastavení dohôd sprostredkovaných Tureckom a OSN sa prístavy na Dunaji stali pre Ukrajinu hlavnou trasou pre vývoz obilia, píše Reuters.

Útok na bytový dom

Ruský vzdušný útok na výškovú bytovú budovu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zabil manželský pár, informovala v sobotu večer oblastná prokuratúra, na ktorú sa odvolala britská televízia Sky News.

Ukrajina začala vyšetrovanie vojnových zločinov súvisiacich s týmto útokom na Vuhledar. Zranenia pri ňom utrpela 19-ročná dcéra manželov a ďalší obyvateľ vo veku 53 rokov.

Výbuchy zničili vchod do bytovej budovy a poškodili na nej okná a balkóny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet