Na hlavný obsah

Šesť žien zatvorených v chladiacom vozidle vo Francúzsku si privolalo pomoc cez novinárov

Medzi krabicami s ovocím strávili niekoľko hodín.

Šesť žien zatvorených v chladiacom vozidle vo Francúzsku si privolalo pomoc cez novinárov
Na ilustračnej snímke francúzska polícia. Foto: Unsplash

Šesť žien zatvorených v chladiacom vozidle vo Francúzsku si privolalo pomoc cez novinárov britskej verejnoprávnej stanice BBC. Štyri Vietnamky a dve Iračanky, pravdepodobne utečenci, strávili medzi krabicami s ovocím niekoľko hodín v domnienke, že sú na ceste do Británie. Keď zistili, že auto smeruje do vnútrozemia Francúzska a dochádza im vzduch, začali zháňať pomoc, napísala BBC.

Jedna zo žien v aute telefonicky hovorila s britským novinárom, ktorý pred štyrmi rokmi písal o kauze 39 Vietnamcov, ktorí sa udusili v nákladovom priestore v aute v britskom Essexe.

Informácie neboli príliš súvislé, ale ženy mu poslali dve videá. Reportér oslovil svojich kolegov vo Francúzsku, ktorí pracovali pre BBC a denník Le Monde. Tí sa spojili s francúzskou políciou, ktorá auto vypátrala a blízko Lyonu zastavila.

Francúzska polícia vodiča chladiaceho vozidla zadržala a začala vyšetrovanie pre podozrenie z obchodu s ľuďmi. Auto bolo z Litvy, ale malo írsku poznávaciu značku, uviedla neskôr francúzska prokuratúra.

Štyri Vietnamky do nákladného priestoru nastúpili dobrovoľne, bolo im sľúbené, že sa bezpečne dostanú do Anglicka. Jedna z nich bola maloletá. Partneri troch žien cestujúcich vo vozidle chceli pôvodne ísť tiež, ale nakoniec si to rozmysleli. Vyfotili si ale registračnú značku auta, ktorým ich partnerky odišli, dodáva reportér BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet