Na hlavný obsah

Šikana zo strany rodičov dohnala učiteľku k samovražde: V Južnej Kórei vyšli do ulíc desaťtisíce učiteľov

Demonštrovalo sa vo viacerých juhokórejských mestách.

Šikana zo strany rodičov dohnala učiteľku k samovražde: V Južnej Kórei vyšli do ulíc desaťtisíce učiteľov
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Desaťtisíce juhokórejských učiteľov dnes (4. 9.) demonštrovali v metropole Soul s požiadavkou väčšej ochrany ich práv. Učitelia sa sťažujú na nadmerný tlak až šikanu zo strany rodičov a žiakov, ktorí niektorých z ich kolegov dohnali až k samovražde, informovala agentúra Reuters.

Protestnú akciu vyvolala júlová smrť mladej učiteľky, ktorej telo našli v škole. Denníkové záznamy ženy ukázali, že počas niekoľkých mesiacov pred smrťou bola bombardovaná rodičovskými sťažnosťami. To ju očividne prinútilo vziať si život.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne údaje uviedla, že v posledných šiestich rokoch si v Južnej Kórei vzala život asi stovka učiteľov štátnych škôl. Z nich 57 vyučovalo na základných školách.

„Právna ochrana je nedostatočná a vládni úradníci sú pasívni,“ povedal jeden z učiteľov, ktorý sa zúčastnil na proteste.

„Okrem toho, že vyučujeme, máme neúmerné množstvo ďalších pracovných úloh a čelíme prehnaným sťažnostiam rodičov a žiakov. Je to zložitý problém, s ktorým sa stretávam po celú svoju 15-ročnú učiteľskú kariéru,“ dodal.

Učitelia sú pripravení ísť do štrajku

Okrem protestu 50.000 učiteľov v Soule sa demonštrácie konali aj v ďalších juhokórejských mestách, kde sa podľa odhadov organizátorov zišlo ďalších asi 60.000 až 70.000 pracovníkov v školstve.

Protesty sú od júla organizované každý víkend a v sobotu (2. 9.) pritiahli pred parlament v Soule 200.000 demonštrantov. Viacerí z demonštrujúcich uviedli, že sú pripravení vstúpiť do štrajku.

Prezident Jun Sok-jol nariadil úradom, aby požiadavkám učiteľov načúvali a usilovali sa o ochranu ich práv.

Podľa spravodajského serveru BBC News sú učitelia obťažovaní neustálymi telefonátmi rodičov, a to aj cez víkendy a mimo pracovnú dobu. Tieto sťažnosti sa často týkajú bežných disciplinárnych opatrení, ku ktorým učitelia pristupujú, ak ich žiaci hnevajú.

Vyučujúci sa boja proti študentom akokoľvek zakročiť, aby neboli obvinení z psychického či fyzického týrania detí. V takom prípade im totiž hrozí okamžité prepustenie. Za psychické týranie pritom môže byť označený aj prípad, keď učiteľ žiakovi vynadá, píše BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet