Na hlavný obsah

Štyri juhoamerické krajiny budú kandidovať na organizáciu MS 2030 napriek vnútorným problémom

V októbri oficiálne požiadajú Medzinárodnú futbalovú federáciu o zaradenie medzi kandidátov.

Štyri juhoamerické krajiny budú kandidovať na organizáciu MS 2030 napriek vnútorným problémom
Trofej pre víťaza majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: Twitter

Juhoamerické krajiny Uruguaj, Paraguaj, Argentína a Čile stále plánujú spoločne kandidovať na organizáciu futbalových majstrovstiev sveta v roku 2030 napriek ich vnútropolitickým problémom.

V októbri oficiálne požiadajú Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) o zaradenie medzi kandidátov. Podľa vedúceho kampane Michaela Boysa si už vyhliadli 47 potenciálnych dejísk šampionátu, pričom väčšinu zápasov by hostila Argentína. Práve v Uruguaji sa v roku 1930 konali historicky prvé MS vo futbale mužov a takýmto spôsobom chcú v krajine osláviť sté výročie podujatia.

„Ide o 12-ročný projekt. Za ten čas boli vo všetkých štyroch krajinách pri moci politici z rôznych strán na celonárodnej i regionálnej úrovni. Každá z krajín má svoje vnútorné i vonkajšie problémy. Keď sa niečo stane, je tu príležitosť vyriešiť daný problém priamo v regióne,“ uviedol Boys, ktorý vraj bude o kandidatúre rokovať iba so súčasnými vládnucimi politikmi vo všetkých štátoch. V Argentíne sa ešte v tomto roku uskutočnia prezidentské voľby, v Paraguaji sa konali v apríli.

Vedúci predstaviteľ spoločnej juhoamerickej kandidatúry si myslí, že politika už nezohráva pri výbere dejiska MS takú veľkú úlohu ako v minulosti. „Proces sa výrazne zmenil. Predtým bol na 80 percent politický a na 20 percent technický, teraz je to opačne. To však neznamená, že politika už nie je jeho súčasťou. Tvrdo pracujeme na technickej stránke, aby sme splnili všetky požiadavky FIFA v súvislosti s organizáciou takéhoto podujatia,“ vysvetlil Michael Boys.

Na usporiadanie MS 2030 spoločne kandidujú aj Španielsko, Portugalsko a Maroko, hovorí sa o možnom pripojení Ukrajiny. Dohady panujú o spoločnej kandidatúre Saudskej Arábie, Egypta a Grécka. O dejisku šampionátu v roku 2030 by sa malo rozhodnúť v septembri 2024. Najbližší „mundial“ sa uskutoční v roku 2026 v USA, Kanade a Mexiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport