Na hlavný obsah

Tento rok sa do Európy dostalo približne 180-tisíc migrantov, väčšinu registruje Taliansko

Ľudia prichádzajú z Tuniska či Líbye.

Tento rok sa do Európy dostalo približne 180-tisíc migrantov, väčšinu registruje Taliansko
Na snímke príchod migrantov v Taliansku. Foto: TASR/ANSA

Cez Stredozemné more sa tento rok dostalo do Európy zatiaľ zhruba 186 000 migrantov. Z nich 130 000 registruje Taliansko, čo znamená nárast o 83 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Informovala o tom podľa agentúry DPA vo štvrtok v Bezpečnostnej rade OSN riaditeľka kancelárie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v New Yorku Ruven Menikdiwelaová.

Počet nezvestných a mŕtvych od začiatku januára do 24. septembra vyčíslila Menikdiwelaová na viac ako 2 500. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) nedávno uviedla počet viac ako 2 700 mŕtvych a nezvestných. Podľa IOM pritom silno vzrástla migrácia nielen do Talianska, ale aj do Grécka. Aktuálne čísla ale nie sú porovnateľné s tými z roku 2015, poznamenala DPA.

Podľa OSN vyplávala väčšina migrantov, viac ako 100 000, z Tuniska. Nasleduje Líbya s viac ako 45 000. Člny s nimi priplávajú okrem Talianska, Grécka a Španielska často tiež na Cyprus a Maltu.

Podľa Menikdiwelaovej možno vysoké počty migrantov vyrážajúcich z Tuniska vysvetliť okrem iného „neistotou medzi utečencami po prípadoch rasisticky motivovaných útokov a nenávistných prejavov“ a tiež kolektívnymi odsunmi z Líbye a Alžírska. „To sa deje na pozadí zhoršenia bezpečnostnej situácie vo viacerých susedných krajinách severoafrických štátov,“ citovala Menikdiwelaovú DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet