Na hlavný obsah

Uplynulo 84 rokov od začiatku druhej svetovej vojny. Poľské mesto Wielun je dodnes symbolom nacistickej agresie

Pri jeho bombardovaní zahynulo vyše tisíc ľudí, najmä civilistov.

Uplynulo 84 rokov od začiatku druhej svetovej vojny. Poľské mesto Wielun je dodnes symbolom nacistickej agresie
Archívna snímka z obdobia druhej svetovej vojny. Foto: RTVS

Uplynulo 84 rokov od začiatku druhej svetovej vojny. Po celom Poľsku organizovali pietne akcie. Mesto Wielun je dodnes symbolom nacistickej agresie na začiatku svetového konfliktu. Pri jeho bombardovaní zahynulo približne 1 200 ľudí, predovšetkým civilistov.

Pietny obrad na polostrove neďaleko Gdanska otvoril poľský prezident Andřej Duda. Slávnosť sa tam symbolicky začala o 4.45 h. Prezident vo svojom prejave povedal, že Poľsko sa poučilo z histórie a zvyšuje preto svoje obranné schopnosti. Vyzdvihol aj dôležitosť slobody.

„Sloboda nie je daná raz a navždy. Nikto nám ju nedá ako dar! Musíme preto ukázať, že sme pripravení vždy a všade. To je náš záväzok voči budúcim generáciám a voči všetkým, ktorí v minulosť bojovali alebo zomreli za slobodu,“ povedal poľský prezident Andrzej Duda.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vymenoval všetky civilné obete bombardovania mesta Wielun. Zdôraznil, že cieľom nacistického Nemecka bolo vyhladiť Poľsko. Upozornil tiež na potrebu kompenzovania škôd pre uzavretie tejto historickej kapitoly.

„Treba mať na pamäti, že druhá svetová vojna, ako žiadna iná udalosť posledných storočí, rozhodla o tom, kto je víťaz a kto porazený. Pre Poľsko je história a pravda dôležitá. No o to viac dôležitá je kompenzácia vo forme reparácií,“ doplnil poľský premiér.

Vpád nemeckej armády do Poľska

Druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939 keď do Poľska vpadla nemecká armáda. Spolu s Nemcami z juhu zaútočili na Poľsko aj jednotky slovenskej armády. Dva týždne po tomto vpáde zaútočil aj vtedajší spojenec nacistov – Sovietsky zväz.

Konflikt dostal prívlastok svetový už od začiatku. Spoločne so Spojeným kráľovstvom do neho vstúpili Austrália a Nový Zéland. Pridali sa aj India a Kanada. V júni 1941 sa nemeckým útokom na Sovietsky zväz rozpadlo dovtedajšie spojenectvo totalitných režimov a v decembri sa po japonskom útoku na základňu Pearl Harbor zapojili do druhej svetovej vojny aj Spojené štáty Americké.

„Rok 1941 je úplne kľúčovým rokov nielen druhej svetovej vojny, ale vôbec 20. storočia a možno aj celých ľudských dejín. Ak sa pozrieme na mapu sveta začiatkom roka 1941, tak vidíme, že takmer celú planétu ovládajú totalitné režimy. Ak sa ale pozrieme na mapu sveta koncom roka 1941, už vidíme úplne iný obraz. Už sa nachádzajú vo vojne aj Spojené štáty, so svojím obrovským hospodárskym a priemyselným potenciálom. Už začína byť zrejmé, že Nemecko vojnu vyhrať nemôže,“ vysvetlil historik z Historického ústavu SAV Jakub Drábik.

Celkovo za šesť vojnových rokov bojovali milióny vojakov z vyše 30 štátov na troch kontinentoch. Druhá svetová vojna si vyžiadala okolo 60 miliónov obetí, 37 miliónov boli civilisti. Svet stratil dva a pol percenta populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet