Na hlavný obsah

V Náhornom Karabachu násilne vysídlili viac ako 10-tisíc ľudí, nemajú jedlo a žijú pod holým nebom

Tisícky rodín zostali rozdelené.

V Náhornom Karabachu násilne vysídlili viac ako 10-tisíc ľudí, nemajú jedlo a žijú pod holým nebom
Arménsky ozbrojený bojovník kráča v oblasti Martakert v separastickom území Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Viac než 10-tisíc ľudí v Arménmi obývanom azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach násilne vysídlili vrátane žien, detí a starších ľudí. Tí sú nútení bez jedla žiť pod holým nebom, uviedol vo štvrtok (21. 9.) arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan. Informovala o tom agentúra DPA.

Arménsko obvinilo Azerbajdžan z „etnických čistiek a masových zverstiev“ voči arménskej populácii v Karabachu. Azerbajdžan tento región v priebehu utorka (19. 9.) a stredy (20. 9.) vojensky obsadil.

„Intenzita a krutosť (azerbajdžanskej) ofenzívy jasne poukazuje na to, že jej zámerom je dokončiť etnické čistky arménskej populácie v Náhornom Karabachu,“ povedal šéf arménskej diplomacie na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Mirzojan zároveň zopakoval tvrdenia arménskych zdrojov, podľa ktorých prišlo počas azerbajdžanskej ofenzívy o život najmenej 200 ľudí a ďalších 400 utrpelo zranenia.

Tisícky rodín zostali rozdelené, upozornil. Zároveň dodal, že „situácia bola alarmujúca už nejaký čas, medzinárodné spoločenstvo však odmietalo brať tieto alarmujúce náznaky dostatočne vážne“.

Panujú obavy, že ich vyženú z domovov

Delostrelectvom a raketami začal Azerbajdžan v utorkových ranných hodinách ostreľovať svoj Arménmi obývaný odštiepenecký región Náhorný Karabach v rámci „protiteroristickej operácie“, ktorej cieľom malo byť „nastolenie ústavného poriadku“, pripomína DPA.

Voči arménskym separatistom boli azerbajdžanské jednotky vo vojenskej presile. Separatisti sa v priebehu stredy vzdali.

V súčasnosti panujú obavy, že množstvo z nich bude vyhnaných z domovov, a v prípade, že v oblasti zostanú, budú terčom násilia zo strany Azerbajdžanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet