Na hlavný obsah

V Nitre volili desiatky odsúdených žien. Členovia volebnej komisie prišli za nimi s prenosnou schránkou

Volilo ich 75.

V Nitre volili desiatky odsúdených žien. Členovia volebnej komisie prišli za nimi s prenosnou schránkou
Volička vhadzuje obálku do volebnej urny. Foto: RTVS

Volí sa aj v slovenských väzniciach. O účasť v sobotňajších (30. 9.) voľbách prejavila záujem zhruba pätina odsúdených a obvinených. Musia mať hlasovací preukaz a trvalý pobyt na Slovensku. V nitrianskej ženskej väznici využili právo hlasovať desiatky odsúdených.

Odsúdené ženy vo väznici v Nitre na Chrenovej volili predpoludním. Členovia okrskovej volebnej komisie prišli za nimi s prenosnou schránkou.

„Nerozhodujem len za seba, ale rozhodujem aj za ostatných ľudí, ktorí sú vonku. A, samozrejme, mám vonku aj ja svoje dieťa, tak ako aj ostatné. Vedela som presne, koho idem voliť,“ uviedla odsúdená volička.

Voľbám vo väznici sa venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Mala som jasnú predstavu, koho idem voliť, aj som si ho odvolila,“ povedala ďalšia.

„Podľa srdca som sa rozhodovala voliť, pretože si myslím, že netreba len nadávať, ale treba sa pričiniť o to, aby lepšie bolo,“ dodala tretie odsúdená.

O voličský preukaz požiadalo z tohto nitrianskeho ústavu 83 odsúdených žien, voliť prišlo nakoniec 75.

“Čo je rekordný počet, pretože po iné roky tu bolo oveľa menej,“ spresnila predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Nitre Tatiana Miklošová. Niektorým odsúdeným členovia volebnej komisie pri hlasovaní pomáhali.

„V klasickom okrsku sú tam ľudia, ktorým volebná komisia povie, čo majú robiť a vedia všetko urobiť samostatne. Tu sme museli ísť pomôcť tým ženám, pretože boli tu aj také, ktoré nevedeli,“ dodala Miklošová.

O možnosť voliť v tohtoročných parlamentných voľbách požiadalo vo väzniciach na celom Slovensku spolu takmer 1 800 odsúdených a obvinených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko