Na hlavný obsah

Vo svete stúpa počet prípadov covidu. Svetová zdravotnícka organizácia je v pozore

Počet hospitalizovaných sa zvyšuje.

Vo svete stúpa počet prípadov covidu. Svetová zdravotnícka organizácia je v pozore
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila pred blížiacou sa zimou znepokojenie nad nárastom počtu nových prípadov nákazy koronavírusom vo viacerých krajinách. Informovala agentúra DPA.

V krajinách, ktoré WHO nahlásili novonakazených, sa zvýšil počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). V stredu na to upozornil v Ženeve generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, pričom nie všetky krajiny nové prípady nahlasujú.

Podiel zaočkovaných ľudí proti covidu vo vysoko rizikových skupinách je podľa WHO v Amerike a Európe znepokojujúco nízky. „COVID-19 síce nepredstavuje takú akútnu krízu ako pred dvoma rokmi, ale to neznamená, že môžeme túto chorobu ignorovať,“ dodal.

Technická riaditeľka WHO pre COVID-19 Maria Van Kerkhoveová pripomenula, že podľa doterajších štúdií v súčasnosti šíriace sa varianty vírusu nespôsobujú závažnejší priebeh ochorenia. Tvrdí, že vlády by mali pokračovali v testovaní, aby sledovali šírenie.

Zdôraznila, že známe ochranné opatrenia proti infekcii sú stále účinné a mali by sa používať vrátane vetrania, dezinfekcie rúk, nosenia rúšok v preplnených miestnostiach a očkovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet