Na hlavný obsah

Zálohový systém eviduje podvody, odhalia ich aj samotné zálohomaty

Napriek tomu je zálohový systém mimoriadne úspešný.

Zálohový systém eviduje podvody, odhalia ich aj samotné zálohomaty
Riaditeľ zálohového systému Marián Áč hovoril o podvodoch, ktoré sa pri zálohovaní zaznamenali. Foto: RTVS, TASR/Radoval Stoklasa

Správca zálohového systému upozorňuje na podvody spojené so zálohovaním. I keď je systém podľa riaditeľa zálohového systému Mariána Áča úspešný a dosahuje míľniky v predstihu, narazil na problém – nezákonnú manipuláciu so zálohovanými obalmi.

Áč uviedol, že existuje viacero spôsobov takéhoto nezákonného zaobchádzania s obalmi. Jedným z nich je cezhraničné vracanie obalov. „Je to najmä v prípade výrobcov, ktorí nenahlasujú presné počty obalov, ktoré uvádzajú na trh, respektíve sa u správcov vôbec nenahlasujú,“ vysvetlil.

Správca vie, ako tieto nezákonné manipulácie odhaľovať. Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá využíva zálohový systém a podobné situácie sa už riešili aj v zahraničí. Požiadal ľudí, aby postupovali pri zálohovaní v zmysle zákona.

O podvodoch v zálohovom systéme hovoril jeho riaditeľ Marián Áč. V štúdiu relácie Aktuálne :24 sa s ním rozprával moderátor RTVS Vlado Lichvár:

Nezákonné manipulovanie s obalmi správca systému zaznamenal pri viacerých subjektoch, avšak jeho riaditeľ nespresnil, koľko osôb sa dopustilo deliktu. Dodal, že nejde o príliš vysoké číslo.

Všetky podvody evidujú a následne ich pretavujú do poplatkov pre výrobcov. Znamená to, že tieto škody znášajú výrobcovia. Voči podvodom sa podľa Áča správca zálohového systému bráni od jeho začiatku a plánuje v tom pokračovať.

„Poučili sme sa z praxe iných krajín, kde zálohový systém funguje roky. V prvom rade je to kontrola na stane zálohomatov – majú viaceré bezpečnostné prvky, ktoré dokážu identifikovať takéto podvodné konanie. Fľašku merajú, vážia, kontrolujú etiketu, samozrejme, aj to, čo je na nej,“ opísal Áč.

Pokračoval, že pomáhajú aj štatistiky o tom, ktoré obaly sa vracajú a kamerové systémy distribútorov a predajných miest. Predajcovia môžu pri podozrení na takéto konanie hlásiť aj polícii. Správca ďalej funguje aj so Slovenskou obchodnou inšpekciou, Inšpekciou životného prostredia aj s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko