Na hlavný obsah

A. Danka môžu vyšachovať, medzi R. Ficom a P. Pellegrinim hrozí napätie, KDH ešte môže byť vo vláde. Myslia si to politológovia

Politológovia vidia viacero rizík.

A. Danka môžu vyšachovať, medzi R. Ficom a P. Pellegrinim hrozí napätie, KDH ešte môže byť vo vláde. Myslia si to politológovia
Archívna snímka Andreja Danka (SNS) a Roberta Fica (SMER). Foto: TASR/František Iván

Trojkoalícia Smer-SD, Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS) sa politológom javí ako najpravdepodobnejšia. Poslanecký klub SNS zároveň označili za nestabilný. To by podľa nich mohlo v budúcnosti oslabiť celú koalíciu. V hre sú tak zrejme aj iné scenáre.

Ak by spolu vládli Smer Roberta Fica a Hlas Petra Pellegriniho, podľa politológov by to mohlo v koalícii vytvárať napätie.

„Ide o dvoch bývalých premiérov, keď boli v jednej strane tá kohabitácia nebola jednoduchá a teraz si viem predstaviť, že Smer robí všetko pre to, aby sa konkurenta o hlasy ľavicových voličov zbavil,“ uviedol v relácii RTVS Z prvej ruky politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak.

Pohľadu politológov na možné scenáre vzniku novej vládnej koalície sa v reportáži venovali redaktorka RTVS Katarína Wildová a redaktor RTVS Timotej Pisch:

Politológovia vidia riziká aj v treťom potenciálom koaličnom partnerovi. Za SNS sa totiž dostal do parlamentu len jeden člen strany – predseda Andrej Danko.

„Je to štvorkoalícia v jednej strane, je to vlastne SNS, Život, Národná koalícia a sú tam nezávislí poslanci, ktorí by si mohli potenciálne nárokovať na rôzne pozície, ktoré by mohli byť problémom, tak pre Hlas, ako pre Smer, takže KDH vo vláde je výrazne stabilnejší prvok ako SNS,“ uviedol politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

„Viem si predstaviť, že Andrej Danko bude vyšachovaný z celej tej partie, ktorý momentálne hrajú medzi sebou a namiesto troch hráčov zostanú dvaja hráči vlastne tým, že títo tzv. nezávislí poslanci zvolení na kandidátke SNS sa integrujú do poslaneckého klubu v prvom rade strany Smer,“ povedal politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Nevylučujú ani KDH

Politológovia nevylučujú ani možnosť, že súčasťou vládnej koalície napokon môže byť aj KDH. Aj keď predseda hnutia Milan Majerský spoluprácu so Smerom, ale ani s liberálmi nevie predstaviť.

„Čo sa týka tých kultúrno etických otázok, tak je jasné, že ten odpor voči takzvaným progresívnym témam ich so Smerom spája, to je jasné, zase na druhej strane, oni v minulosti o mnoho voličov prišli kvôli tomu, že tá strana podporovala rôzne ekonomické experimenty Sulíka a SDKÚ,“ uviedol Marušiak.

Za menej pravdepodobný považujú politológovia scenár štvorkoalície Progresívne Slovensko, Hlas-SD, Saska a KDH. Pokiaľ by takáto vláda vznikla, bolo by podľa nich zaujímavé vidieť Roberta Fica a Igora Matoviča spoločne v opozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko