Na hlavný obsah

Poľská opozícia má šancu na zostavenie novej vlády, vyplýva z predbežných odhadov

Najsilnejšou stranou však ostáva Právo a spravodlivosť.

Poľská opozícia má šancu na zostavenie novej vlády, vyplýva z predbežných odhadov
Hlavný líder opozície Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Poľská proeurópska opozícia má podľa odhadov výsledkov nedeľných (15. 10.) volieb do Sejmu, dolnej komory parlamentu, šancu zostaviť vládu. Najsilnejšou stranou síce zostáva národno-konzervatívne Právo a spravodlivosť, na väčšinu potrebnú pre zostavenie vlády však zrejme nedosiahne.

Parlamentné voľby pritiahli nezvyčajne vysoký počet ľudí, hlasovať prišlo 72,9 percenta oprávnených voličov.

Podľa odhadov inštitútu Ipsos pre televíziu TVN24 obsadí opozičná Občianska koalícia, stredová Tretia cesta a Nová ľavica v 460-člennom Sejme 248 kresiel. Právu a spravodlivosti pripadne 200 mandátov. Ultrapravicová Konfederácia bude mať 12 poslancov.

„Vyhrali sme demokraciu, slobodu, vyhrali sme naše milované Poľsko,“ povedal rozjasaný šéf Občianskej koalície a poľský premiér z rokov 2007 až 2014 Donald Tusk. „Toľko rokov sa to nedarilo. Ale dnes môžeme povedať: je to koniec zlých časov, je to koniec PiS,“ dodal.

Právo a spravodlivosť bolo v Poľsku pri moci posledných osem rokov. Zaviedlo sporné justičné reformy, pre ktoré roky vedie spory s Varšavou Európska komisia. Ovládlo štátne firmy a verejné inštitúcie, vrátane verejnoprávnych médií, obmedzilo práva žien.

Voličov sa snažilo získať útokmi proti Európskej únii alebo tvrdou rétorikou namierenou proti migrantom. Zároveň sa vláda vo Varšave po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodne postavila na stranu napadnutej krajiny a Poľsko dlho patrilo k jej najpevnejším spojencom.

Víťazom je vládnuci PiS

„Nedovolíme, aby Poľsko stratilo to, čo je najcennejšie, teda nezávislosť, právo rozhodovať o vlastnom osude,“ povedal predseda PiS Jaroslaw Kaczyński, ktorého doteraz považovali za najvplyvnejšieho politika v Poľsku. Pripustil pritom, že nie je isté, či sa jeho strana udrží pri moci.

„Vyhrali sme. PiS je víťazom parlamentných volieb 2023,“ uviedol premiér Mateusz Morawiecki. „Ak nám prezident dá šancu, pokúsime sa zostaviť stabilnú vládu,“ vyhlásil tiež. Prezident Andrzej Duda je spojencom vládnucej strany.

PiS získalo 36,8 percenta hlasov, Občianska koalícia 31,6 percenta. Na treťom mieste s 13 percentami skončila podľa odhadov Tretia cesta, v ktorej sa spojili ľudovci so stranou Poľsko 2050. Štvrtá je Nová ľavica s 8,6 percentami a ako posledná sa do Sejmu dostala Konfederácia, ktorú podporilo 6,2 percenta voličov.

Ľudia v nedeľu rozhodovali aj o novom zložení 100-členného Senátu. Súčasná vláda presadila, aby sa súčasne s voľbami konalo referendum, v ktorom voliči odpovedali na otázky týkajúce sa migrácie, bariéry na hranici s Bieloruskom, zvýšenia veku odchodu do dôchodku a privatizácie štátneho majetku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet