Na hlavný obsah

Izrael nie je pripravený vymeniť rukojemníkov za väzňov z Hamasu, nechystá sa vyjednávať. Uviedol to izraelský veľvyslanec

Podľa veľvyslanca krajina nie je pripravená na vyjednávanie.

Izrael nie je pripravený vymeniť rukojemníkov za väzňov z Hamasu, nechystá sa vyjednávať. Uviedol to izraelský veľvyslanec
Na snímke izraelský veľvyslanec Eitan Levon. Foto: RTVS

S teroristami sa nedá vyjednávať, uviedol v rozhovore pre RTVS izraelský veľvyslanec na Slovensku Eitan Levon. O dramatických udalostiach v Izraeli sa s ním rozprával redaktor Dávid Hrnko.

Situáciu v Izraeli pre RTVS priblížil izraelský veľvyslanec Eitan Levon:

Eitan Levon hovorí, že Izrael momentálne nejde hľadať vinníkov a krvavé zločiny budú vyšetrovať neskôr. Teraz v krajine bojujú ľudia o svoje životy.

„Dnes v Izraeli narukujú stovky, tisíce mužov, ktorí idú na pomoc krajine. Máme 1200 obetí, ktoré Hamas barbarsky umučil, znetvoril a zavraždil. V jednom kibuci sme našli 40 tiel bábätiek, niektoré bez hlavy. Oni odrezali deťom hlavy! Chápete teda, že teraz nemyslíme na vinníka,“ skonštatoval veľvyslanec.

Krajina chce podľa Levona dospieť k mierovému riešeniu, no v súčasnosti je nemožné s druhou stranou vyjednávať či rozumne hovoriť. Momentálne riešenie vidí v potláčaní bojov a ochrane civilistov.

„Oni účelovo skladujú zbrane v obývaných oblastiach, aby sme my museli útočiť na také oblasti. Snažíme sa civilistov varovať, aby odtiaľ odišli. Pretože bojujeme len s Hamasom. A musíme s ním bojovať, aby nikdy viac nebol pre Izrael hrozbou,“ povedal Levon.

Izrael zatiaľ neuvažuje o výmene rukojemníkov za väzňov

Izraelská armáda sa pokúsi rukojemníkov dostať späť do Izraela, operáciu už začali. „Ak sa niekto tých ľudí dotkne, bude kruto potrestaný. Musíme sa uistiť, že rukojemníkov prepustia. Teraz nemám na mysli vyjednávanie. Ako môžete vyjednávať s niekým, kto len včera odrezal hlavu bábätku,“ odkazuje veľvyslanec Hamasu.

Izrael zároveň nie je pripravený vymeniť rukojemníkov za väzňov z Hamasu. Veľvyslanec apeluje na Červený kríž aj na zvyšok sveta, aby na Hamas tlačil, aby okamžite oslobodili všetkých rukojemníkov.

„Máme Červený kríž – kde je teraz? Viete, za týmto všetkým je len jeden prvok – Irán. Dávajú im peniaze. A nie je to len Irán, ale aj charity, ktoré v Európe zbierajú peniaze na „dobročinné účely“. Ale peniaze z nich idú na zbrane. Irán im tiež dáva veľa zbraní. Svet musí najprv prerušiť vzťahy Hamasu a Iránu, pretože Irán je zdrojom problémov na Blízkom východe,“ skonštatoval Levon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet