Na hlavný obsah

Austrálski hasiči pre postupujúci požiar nariadili evakuácie 15 lokalít na juhovýchode krajiny

Plamene zasahujú súkromné pozemky i plantáźe.

Austrálski hasiči pre postupujúci požiar nariadili evakuácie 15 lokalít na juhovýchode krajiny
Na ilustračnej snímke požiarnici hasia požiar. Foto: Pixabay

Austrálski hasiči v utorok (3. 10.) pre postupujúci požiar nariadili evakuácie 15 lokalít na juhovýchode krajiny. S plameňmi tam bojuje 650 požiarnikov, ich prácu komplikuje silný vietor. Oheň už sa nebezpečne priblížil k obývaným oblastiam. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca hasičov v austrálskom štáte Victoria Jason Heffernan.

„Požiare zasahujú tak súkromné pozemky, ako aj niektoré borové plantáže,“ uviedol Heffernan. Nadchádzajúce hodiny podľa neho budú veľmi ťažké, k večeru by mohol pomôcť očakávaný dážď. Naopak nevýhodou sú poryvy vetra, ktoré mali pri meste East Gippsland, 250 kilometrov východne od Melbourne, rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia ale varujú, že dážď bude veľmi silný, až 80 milimetrov zrážok za menej ako 12 hodín. To by mohlo v kombinácii s vysušenou pôdou spôsobiť bleskové povodne, píše ABC News.

Pod kontrolou nie je ani požiar na ostrove Flinders pri Tasmánii. Hasiči tam obchádzali domy a kontrolovali, že ľudia uposlúchli príkaz na evakuáciu, uviedol server ABC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet