Na hlavný obsah

V Košiciach pribúda bezdomovcov. Obyvatelia mesta sa na nich sťažujú, pokuty nemajú zmysel

Odhadom ich je v Košiciach približne dvetisíc.

V Košiciach pribúda bezdomovcov. Obyvatelia mesta sa na nich sťažujú, pokuty nemajú zmysel
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Košiciach pribúdajú ľudia bez domova, a to aj z okolitých regiónov. Podľa odhadov je ich v druhom najväčšom meste Slovenska viac ako dvetisíc. Obyvatelia sa sťažujú na ich asociálne správanie.

Problém bezdomovectva je hlbší. Mnohí ľudia sa dostávajú do zúfalej situácie z rôznych dôvodov – stratou zamestnania, ale aj závislosťami či rodinnou situáciou.

Z centra mesta sa problém rozšíril aj na sídliská. „Pribúdajú každým dňom. Pretože ekonomická situácia v štáte sa stále zhoršuje a, samozrejme, tu majú všetko, majú stravu, peniaze,“ hovorí starosta MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát.

Problému s bezdomovcami v Košiciach sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Košická mestská polícia rieši sťažnosti na ľudí bez domova denne. „Riešime práve takéto drobné znečistenia, požívanie alkoholických nápojov, poprípade vzbudzovanie verejného pohoršenia,“ priblížil zástupca náčelníka Mestskej polície Košice Ján Komjáti.

Polícia zaregistrovala aj ľudí, ktorí prichádzajú napríklad zo Spiša a v Košiciach vyberajú kontajnery či žobrú. Na noc sa uchýlia pod schody panelákov alebo na lavičky. A to obyvateľom prekáža.

Namiesto pokút verejné práce

„Z iných obcí prichádzajú, doslova a do písmena za účelom vyberania odpadu. Tí sa nám tak isto potulujú po meste a robia nám neporiadok, znečisťujú verejné priestranstvá,“ dodáva Komjáti.

A to už postihnúť môžu. Uloženie pokuty by však v prípade ľudí bez domova nemalo zmysel.„Jednak by bola nevymožiteľná a nedošlo by k náprave takýchto osôb,“ vysvetlil Komjáti. „Tieto trovy exekúcie, prípadne trovy, platí vždy mesto Košice, čiže obec,“ doplnil starosta mestskej časti.

Podľa samosprávy a mestskej polície by pomohla úprava legislatívy tak, aby mohli ľuďom bez domova nariadiť v prípade priestupku napríklad verejné práce. Pomoc, ktorú im ponúkajú charitné domy, mnohí často odmietajú a radšej zostávajú na ulici.

„Týchto ľudí monitorujeme, vieme približne, kde sa nachádzajú. Väčšinou sú to verejné priestranstvá, parky alebo máme kontakty z rôznych mestských častí, že treba prísť pomôcť,“ uviedla vedúca Charitného domu sv. Alžbety v Košiciach Soňa Hlaváčová.

V Košiciach žije priamo na ulici podľa odhadov 800 až 1 200 ľudí. Ďalšia tisícka žije v charitných domoch či v útulkoch pre bezdomovcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny