Na hlavný obsah

Do útoku na Izrael sme sa nezapojili. Sme však na Palestínčanov hrdí, vyhlásil iránsky vodca Chámeneí

Podľa USA nie sú dôkazy svedčiace o iránskom zapojení.

Do útoku na Izrael sme sa nezapojili. Sme však na Palestínčanov hrdí, vyhlásil iránsky vodca Chámeneí
Foto: AP

Teherán nebol zapojený do víkendového útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael, vyhlásil v utorok (10. 10.) podľa agentúry Reuters iránsky duchovný vodca Sajjid Alí Chámeneí. Dodal zároveň, že je ale na Palestínčanov hrdý a podporuje ich.

„Priaznivci sionistického režimu a ďalšie osoby v posledných dvoch alebo troch dňoch šírili fámy, vrátane toho, že za touto akciou stojí islamský Irán. Sú nepravdivé, „uviedol Chameneí.

Privítal ale to, čo označil za „nenapraviteľnú“ vojenskú a spravodajskú porážku Izraela. „Bozkávame ruky tým, ktorí útok na sionistický režim naplánovali,“ vyhlásil Chameneí vo svojom prvom televíznom prejave od útoku.

Irán opakovane vyhlásil, že sa nepodieľal na útokoch, pri ktorých ozbrojenci skupiny Hamas v sobotu zabili 900 Izraelčanov, desiatky ďalších uniesli a tisíce zranili. Pri izraelských odvetných úderoch bolo podľa Hamasom ovládaných úradov v pásme Gazy zabitých okolo 700 Palestínčanov. Izrael tiež uviedol, že zlikvidoval stovky teroristov na svojom území.

Podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena nie sú dôkazy svedčiace o iránskom zapojení do terajšieho útoku proti Izraelu. Minister ale poukázal na dlhodobú spoluprácu Teheránu a Hamasu.

Portál The Wall Street Journal (WSJ) medzitým napísal, že sa na prípravách útoku Hamasu od augusta podieľali iránske revolučné gardy.

Ak by sa zapojenie Iránu potvrdilo, zvýšilo by to riziko širšieho konfliktu na Blízkom východe. Vysokopostavení izraelskí bezpečnostní predstavitelia totiž už dali najavo, že ak bude Teherán uznaný zodpovedným za smrť Izraelčanov, zasiahne Izrael proti iránskemu vedeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet