Na hlavný obsah

Hlas-SD nominuje za podpredsedu parlamentu Petra Žigu, SNS zas Andreja Danka

Post podpredsedu NR SR pre opozíciu bude Hlas rešpektovať.

Hlas-SD nominuje za podpredsedu parlamentu Petra Žigu, SNS zas Andreja Danka
Zľava Peter Žiga a Andrej Danko. Foto: TASR/Jakub Kotian a Martin Baumann/koláž RTVS

Strana Hlas-SD nominuje za podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu. Uviedol to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini pred stredajším (18. 10.) stretnutím predstaviteľov strán zvolených do NR SR s končiacim predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Ide podľa neho o technické stretnutie, na ktorom sa majú strany dohodnúť na rozdelení výborov a ich predsedov, takisto sa budú venovať príprave ustanovujúcej schôdze.

Svoju nomináciu predstavila aj strana SNS. Na post podpredsedu parlamentu nominuje predsedu strany Andreja Danka. Potvrdila to hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Parlamentné výbory

Hlas-SD má záujem o predsednícke stoličky tých parlamentných výborov, ktoré aspoň sčasti kopírujú ich rezorty. „Uvidíme, ako sa dohodneme,“ skonštatoval Pellegrini. Dodal, že nemá žiadne informácie o utorkovom (17. 10.) stretnutí prezidentky Zuzany Čaputovej s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom.

Pellegriniho strana bude rešpektovať post podpredsedu NR SR pre opozíciu. Závisí podľa neho od opozície, koho nominuje. Priblížil tiež, že opozícii patrí päť kontrolných výborov a dva riadne výbory. Hlas-SD už skôr informoval, že na post predsedu NR SR nominuje Pellegriniho.

Pellegrini po stretnutí s Kollárom pred médiami informoval, že sa strany budúcej vládnej koalície dohodli s opozičnými stranami na zmene počtov a pomeru výborov.

„Vzhľadom na pomer výborov, ktorý je dvanásť pre koalíciu a sedem pre opozíciu, sme sa dohodli, že vo výbore pre sociálne veci, pre vzdelávanie a pre ľudské práva navýšime počet členov z dvanásť na štrnásť. Pomer jednotlivých členov bude osem z koalície a šesť z opozície,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko