Na hlavný obsah

Idú po civilistoch, vŕtačkami sa dobýjajú do domov a tam masakrujú celé rodiny. Slovenka opísala situáciu v Izraeli

Cieľom útokov sú podľa Slovenky najmä civilisti.

Idú po civilistoch, vŕtačkami sa dobýjajú do domov a tam masakrujú celé rodiny. Slovenka opísala situáciu v Izraeli
V Izraeli žije aj Slovenka Diana Atzmon Weinberg., ktorá nám priblížila situáciu. Foto: RTVS

Dlhoročný konflikt medzi radikálnym hnutím Hamas a Izraelom eskaloval do otvoreného konfliktu. Hamas masívne ostreľoval izraelské mestá, teroristi vtrhli do pohraničných oblastí autami aj na motorových paraglajdoch. Pri útokoch zomrelo najmenej 100 ľudí a vyše 700 utrpelo zranenia na strane Izraela.

Hamas tvrdí, že uniesol množstvo civilistov a armádnych predstaviteľov. Ozbrojené zložky to zatiaľ nekomentovali, Izrael ale vyhlásil vojnový stav. Armáda židovského štátu zareagovala masívnymi leteckými náletmi. Podľa miestnych predstaviteľov prišlo o život takmer 200 ľudí. Ďalších vyše 1600 utrpelo zranenia.

V Izraeli žije aj Slovenka Diana Atzmon Weinberg. Nachádza sa v meste Tel Aviv. Niekoľkokrát sa už musela ísť spolu s ostatnými schovať do bunkru. „Ulice sú vyprázdnené. Ráno sme si boli nakúpiť jedlo s vodou a sledujeme správy, čo sa deje.“

Slovenka Diana Atzmon Weinberg opísala situáciu v Izraeli:

Miestne médiá ukazujú podľa nej „hrozné zábery“, ktoré kolujú aj na sociálnych sieťach. „Toto je séria vojnových zločinov. Toto nie je útok, oni idú najmä po civilistoch, keďže civilisti sa nemôžu brániť,“ priblížila Atzmon Weinberg situáciu v krajine.

Po tom, ako bojovníci Hamasu prekročili hranice, išli podľa Atzmon Weinberg od domu k domu. „Počúvali, či tam niekto je, snažili sa vŕtačkami dostať dovnútra, dostali sa tam a masakrovali celé rodiny v bunkroch, kde sa ľudia skrývali pred útokmi,“ opísala Slovenka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet