Na hlavný obsah

Inšpektori vykonali tisíce kontrol potravín, zistili stovky nedostatkov, najčastejšie sa týkali hygieny a dátumu spotreby

Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 35.000 eur.

Inšpektori vykonali tisíce kontrol potravín, zistili stovky nedostatkov, najčastejšie sa týkali hygieny a dátumu spotreby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inšpektori veterinárnych a potravinových správ v auguste 2023 vykonali 3432 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali u 1280 právnych subjektov a 1962 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 192 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 724 nedostatkov.

„Mimo pracovnej doby bolo vykonaných 55 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 44 právnych subjektov a 54 prevádzok, nedostatky boli zistené pri deviatich kontrolách v maloobchodných prevádzkach,“ uviedla ďalej v pravidelnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín kontrolóri identifikovali podľa ŠVPS v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby, v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok, ako aj v označovaní.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 115 blokových pokút v celkovej výške 2770 eur,“ spresnila veterinárna a potravinová správa.

„Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 52 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 168.900 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 35.000 eur,“ dodala v správe veterinárna správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika