Na hlavný obsah

Irán uviedol, že sa nezapojil do útokov na Izrael. Chce zvolať zasadnutie Organizácie islamskej spolupráce

Irán tvrdí, že do útoku na Izrael nebol zapojený.

Irán uviedol, že sa nezapojil do útokov na Izrael. Chce zvolať zasadnutie Organizácie islamskej spolupráce
Na snímke iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Irán v pondelok (9. 10.) vyzval na zvolanie mimoriadneho zasadnutia krajín Organizácie islamskej spolupráce (OIC), informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministerstva zahraničia.

Deje sa tak po tom, ako palestínske extrémistické islamistické hnutie Hamas v sobotu z pásma Gazy začalo rozsiahly prekvapujúci útok na Izrael.

Irán tvrdí, že do útoku, pri ktorom bojovníci Hamasu zabili okolo 700 Izraelčanov a odhadom viac ako sto uniesli, nebol zapojený.

„Teherán vyzval na mimoriadne zasadnutie Organizácie islamskej spolupráce (OIC), aby prerokoval vývoj v regióne,“ uviedol hovorca iránskej diplomacie Náser Kanání. Hovorca iránskej diplomacie tiež varoval, že akékoľvek ohrozovanie Teheránu bude mať „ničivú odpoveď“.

Irán vyhlásil, že na útokoch, pri ktorých ozbrojenci skupiny Hamas zabili 700 Izraelčanov a desiatky ďalších uniesli, sa nepodieľal. Pri izraelských odvetných úderoch bolo podľa Hamasom ovládaných úradov v pásme Gazy zabitých minimálne 500 Palestínčanov. Izrael tiež uviedol, že zabil stovky teroristov na svojom území.

Podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena nie sú dôkazy svedčiace o iránskom zapojení do terajšieho útoku proti Izraelu. Minister ale poukázal na dlhodobú spoluprácu Teheránu a Hamasu.

The Wall Street Journal (WSJ) medzitým napísal, že sa na prípravách útoku Hamasu od augusta podieľali iránske revolučné gardy. Ak by sa zapojenie Iránu potvrdilo, zvýšilo by to riziko širšieho konfliktu na Blízkom východe.

Vysokopostavení izraelskí bezpečnostní predstavitelia totiž už dali najavo, že ak bude Teherán uznaný zodpovedným za smrť Izraelčanov, zasiahne Izrael proti iránskemu vedeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet